Dagens rätt: kebab

Det fanns en tid då jag ibland hoppade av sista tunnelbanan två stationer för tidigt för att avlägga visit hos ett visst gatukök. Sedan inledde jag den nya dagen med en stärkande sjukilometerspromenad bärandes på en väldoftande plastpåse. Påsens innehåll? Kebab såklart. Numera inhyser platsen en nedlagd bensinstation, men minnet av kebaben med den mytiska såsen, för övrigt en företagshemlighet, lever kvar. Idag firar vi Kebabens dag.

Börjar man leta efter kebabens historia på nätet sitter man snart på ett berg med ovanligt spretig information. De flesta källor verkar eniga om att anrättningen härstammar från Anatolien i Turkiet. Hur anrättningen utvecklades och spreds till västra och norra Europa är mer oklart. Här följer ett par förslag:

  • Den tyske militären Helmuth von Moltke bjöds på şiş (shish) kebab, små bitar av kött grillade på spett, under ett besök i Turkiet år 1836. Helmuth blev stormförtjust och tog med sig rätten hem.
  • Iskender Efendi från Bursa började i slutet av 1800-talet att grilla stora köttstycken på roterande, vertikala spett varifrån tunna skivor skars ned över brödstycken och serveras med sås. Denna form av kebab är numera globalt erkänd som döner(=roterande, cirkulär) kebab och ”Kebapçi Iskender” är faktiskt ett registrerat varumärke.
  • Dönerkebabens fader är Kadir Nurman som kom till Västberlin som emigrant under 1960-talet och öppnade den första kebabkiosken 1972. Kadir avled år 2013, vilket uppmärksammades i dagspressen.
  • Kebabens fader är inte alls Kadir Nurman, utan istället Mehmet Aygün, som redan 1971 uppfann dönerkebaben i, just det, Västberlin.

Rörigt? En smula. Här blandar man nog ihop uppfinnare och entreprenörer. Nåväl, vi vet alla att kebab är en fantastisk turkisk maträtt som smakar extra gott när man av någon anledning har missat sista tunnelbanan.

I patentvärlden finns det en hel del ansökningar och patent relaterade till kebab. I Svensk Patentdatabas hittar vi t.ex. Förfarande och anordning för djupfrysning av konformade produkter av malet kött, företrädesvis koner av kött för döner kebab, se SE743823 T3 och Anordning för att avdraga och flytta grillad kebab från spett, se SE9302342 L. Vill man hitta fler kebabrelaterade skrifter kan man leta under relevanta klasser i CPC:

A22C 17/0033 . . {Cutting slices out of a piece of meat}

A22C 17/0066 . . {Putting meat on skewers for ”döner kebab”, ”shawarma”, ”gyros” or the like}

A47J 37/043 . . { Roasting apparatus with food supports rotating about a vertical axis}

Kebabstock

Patentsökt anordning för tillverkning av kebabstock.

I Sverige är kebab fortsatt populärt. T.ex. har vi kombinerat två storslagna influenser i den ”svenska” kebabpizzan. Kebabsillen är på ingång och vem hinner först med kebabsemlan? Här hägrar en immaterialrättslig guldgruva. Häng på tåget, men tänk på att skydda era idéer. Läs om hur på prv.se.

Kebabsemla

Kommande succé i februari?

Nu blev man sugen på en kebabrulle. Funderar på att missa sista tunnelbanan hem.

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Dagens rätt: kebab

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.