Sverige världsledande i innovation

Svenskarnas innovationsförmåga ligger i världstoppen, det visar WIPOs (World Intellectual Property Organisation) årliga mätning av globalt Innovationsindex. Sverige behåller sin tredje placering i mätningen där totalt 141 länders innovationsförmåga rankas.

Schweiz, Storbritannien, Sverige, Nederländerna och USA är världens mest innovativa nationer enligt WIPO:s innovationsindex.

– Vi behåller vår tredjeplacering och det är mycket positivt, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på PRV (Patent- och registreringsverket). Det är ett tydligt bevis för att svenskarna forstätter att vara innovativa – och framförallt – att man forstätter att söka patent på sina innovationer.

Sammankopplingen mellan innovation och universitet framkommer tydligt i rapporten där man även poängterar vikten av en effektiv innovationspolitik för att utvecklingen ska gå framåt. Sambandet mellan innovation och tillväxt är tydlig.

– Det är glädjande att Sverige rankas högt, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Vi är fortfarande bland de bästa i världen, men det finns utmaningar att ta tag som vi kommer ta in i arbetet med kommande proposition om forskning, innovation och kvalité i högre utbildning. Regeringens ambition är att Sverige ska vara ett av världens bästa länder när det gäller innovation.

 

Innovativ världstopp:

1. Schweiz (nummer 1 under 2014)
2. Storbritanien (2)
3. Sverige (3)
4. Nederländerna (5)
5. USA (6)
6. Finland (4)
7. Singapore (7)
8. Irland (11)
9. Luxemburg (9)
10. Danmark (8)

Ta del av hela rapporten.

På PRV har vi förmånen att arbeta med nya idéer i teknikens framkant – varje dag. PRV ger skydd och ensamrätt till tekniska idéer, varumärken och design. Vi ger dig möjlighet att byta ditt personnamn och skaffa utgivningsbevis för tidskrifter. Vi erbjuder uppdragstjänster och kurser inom alla våra områden.

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Sverige världsledande i innovation

  1. Nu ska patenten också omsättas till varor och tjänster som ska skapa ett verkligt värde.