Tilliten är vår största immateriella tillgång

Bakat med hopp. Bröd som är godare än vanligt. Kan en tårta göra någon frisk? Just nu pågår Prinsesstårtans vecka som samlar in pengar till Barncancerfonden med hjälp av Sveriges bagare & konditorer.

Prinsessbakelse

PRVbloggen har därför gjort en miniserie på tre artiklar där vi börjar från början med tårtans ursprung och sedan intervjuar Barncancerfonden och Sveriges bagare & konditorer om samarbetet och hur de ser på immateriella tillgångar. Även i föreningar och ideella organisationer har frågor om immaterialrätt en stor betydelse.

Livskraft och livsglädje knyter ihop samarbetet mellan Sveriges bagare & konditorer och Barncancerfonden. Jag ställer några frågor till Magnus Lundell, VD för branschföreningen  Sveriges bagare & konditorer:

Vad betyder immaterialrätten för branschföreningens verksamhet?
– Vi vill lyfta hela branschen, vi jobbar generiskt och det är inte så noga med att vi som branschförening syns. Vi jobbar för våra medlemmar och sedan länge driver vi därför bland annat landslag och tävlingar och har skyddat varumärkesnamn och domännamn för dem. Ibland händer det att andra gör intrång – mer eller mindre medvetet – eftersom vi har så bra och enkla namn som tar för sig i media. Vi ger också ut böcker och upphovsrätten är viktig för oss att bevaka.

Vad betyder immaterialrätten för era medlemmars verksamheter?
– Stora företag och bolag har egna jurister som sköter deras immaterialrättsfrågor. De små nöjer sig ofta med bolagsnamn. Några få innovativa entreprenörer i vår bransch har insett värdet av att skydda vissa delar i sitt produktsortiment. Den lokala bagaren eller konditorn skyddar inte sina tårtors utseende eller namn, däremot sker detta hos de större aktörerna som levererar stort och kanske exporterar.

Tar era medlemmar hand om sina immateriella tillgångar?
– Vi hjälper våra medlemmar med know-how, avtal och samarbeten. Vi håller utbildning i affärsmannaskap och i allt som rör bagerinäringens grundläggande yrkeskunskaper med hela kursprogram. Vi anordnar leverantörsträffar och bidrar till nätverkande. Vi ger ut böcker. Kunskap är viktigt för våra medlemmar – likaså goda villkor på försäkringar och annat som underlättar företagens vardag och tar bort osäkerheten. Vi stöttar våra medlemmars företagande och de litar på oss. Tilliten som våra medlemmar visar oss är vår största immateriella tillgång som branschförening och den tar vi väl hand om.

Berätta lite mer om er bokutgivning!
– Genom åren har vi gett ut en hel del böcker, bland annat ”Märk Väl” och ”Rent mjöl i påsen” som även finns som app. Böckerna hjälper den yrkesverksamme med branschriktlinjerna och utgår från lagtexter. Vi har även tagit fram grundläggande läroböcker för gymnasieskolan för utbildning till bagare och konditor. Läroböcker är särskilt dyra att utveckla och då blir det extra viktigt för oss att bevaka vår upphovsrätt. Många av våra medlemmar har bidragit i utvecklingen utan ersättning. Upphovsrätten till läroböckerna handlar ju i grunden om våra medlemmars pengar.

Vad betyder know-how för yrket som bagare och konditor?
– Vi handhar gesäll- och mästarprov och kvalitetscertifierar yrket. Gesällbrev och mästarbrev måste vi bevaka för att värna våra medlemmars gedigna kompetens. Det är en kvalitetsmärkning som har gamla anor och svår att ta på som alla immateriella tillgångar, men för konsumenterna är den högst påtaglig.

Vad blir det till kaffet?
– En prinsessbakelse så klart!

Tack för samtalet!

 I PRV-skolan online kan man lära sig mer om hur man tar hand om sina immateriella tillgångar. 

/ Anna Engquist, strateg digitala medier på PRV

Prinsesstårtans vecka – en miniserie med relaterade blogginlägg

2 kommentarer

Under immaterialrätt