Jansson har en egen dag

jansson

Idag uppmärksammas Jansson-dagen.

Jansson… då tänker nog de flesta på Janssons frestelse eller mumintrollens mamma Tove Jansson. Själv är jag inte så förtjust i ansjovis och har vuxit ifrån Mumintrollen så det är inte de första som dyker upp för mig. För mig som lokalhistorieintresserad dyker namnet Erik Jansson upp. Han var en predikant som drog igång massutvandringen från Hälsingland till Amerika och grundade staden Bishop Hill i Illinois på 1840-talet. Men det är en annan historia, som visserligen är intressant, men den tänker inte jag berätta om här.

Jag tänkte kika närmare på efternamnet Jansson.

I dagsläget finns det 47 408 personer som bär efternamnet Jansson, men det senaste året är det bara två ansökningar till PRV på namnet Jansson.

Kollar man på SCB:s namnstatistik för 2014 så placerar sig Jansson på en 13:e plats.

Tittar man bakåt så har faktiskt antalet som bär efternamnet Jansson minskat med cirka 10 000 personer sedan år 2000. Av ren nyfikenhet så kikar jag i vårt system och ser att sedan år 2000 är det cirka 700 Jansson som har ansökt om någon form av namnändring.

Namnet var ursprungligen ett patronymikon med betydelsen Jans son. I dag kan både män och kvinnor bilda efternamn av fars eller mors förnamn med tillägg av -son, -sson eller -dotter. Vill man skapa ett -son namn av sin fars eller mors förnamn så ansöker man till PRV om ett befintligt efternamn.

Skulle man hellre som kvinna vilja heta Jansdotter så sällar man sig till en lite mindre skara då det är bara 86 personer som bär det och endast en person bär efternamnet Janzdotter.

Vill man vara lite annorlunda som Jansson så kan man ansöka om att stava det på ett annat sätt. Janzon bärs idag av 364 personer, Jahnson heter 21 personer och endast två personer bär namnet med stavningen Jahnzon. Ja, det finns en hel del varianter att välja på så länge uttalet inte ändras.

Stavningsändringar ansöker man om till PRV.

Däremot finns hela 472 personer som bär Jansdotter som ett förnamn. Det kan ha att göra med att man kanske ville ge sin dotter ett namn efter pappan men samtidigt behålla det efternamn som resten av familjen har. Då har man med stor sannolikhet kontaktat Skatteverket och lagt till förnamnet Jansdotter där. Man kan nämligen göra ett tillägg till sitt förnamn en gång kostnadsfritt hos Skatteverket om man aldrig har gjort några tidigare förnamnsändringar.

Själv har jag ingen Jansson i släkten och min pappa hette inte Jan i förnamn, så jag fortsätter att vara en av ca 6000 Östlund.

/Marie Östlund, PRV Kundsupport

Kommentarer inaktiverade för Jansson har en egen dag

Under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.