Bildteknik: Heidi Stålmannens optiker

Hägglunds släpper en militär variant på Googleglasögonen, skriver Ny Teknik. Glasögon som man kan se genom plåt med. Lite som Stålmannen. Fatta vilka användningsområden som öppnar sig?

Det har ju gått lite trögt för Google Glass. Man talar till och med om flopp. Men det handlar nog – som alltid – om att få ned priset och skapa behov?

När BAE Systems Hägglunds nu kommer med teknik från stridsflygarens cockpit i ett par glasögon är det lätt att se framför sig en radda användare:

Bilförsäljaren, besiktaren, skaderegleraren – alla kommer de skaffa sig sitt par. Men även andra yrkesgrupper. För det är klart man vill kunna se rakt igenom?

Och tänk så mycket snusk man skulle få se? Eller kunde få se.

Jag funderar faktiskt själv på ett par. För sjöutsikten. Säkert mer gesvint än att gräva bort åsen bakom kåken och få till att fälla ett par hundra kommunala träd. Helt säkert, förresten.

(Glasögonen – Battleview360 – håller också reda på vänner och fiender. Tillämpningar på detta, i hem och skola, räcker nog för ett eget inlägg…)

Heidi Wiik Edlund – patentingenjör och expert på ljud- och bildteknik – hur är det möjligt att se igenom plåt?

Man kan montera kameror på andra sidan plåten och sedan låta en användare se bilden på en skärm, projicerad på en yta såsom ett par glasögon, eller till och med direkt projicerad på näthinnan. Det sistnämnda påminner om superkrafter!

Var i klasslistan ska vi leta för att hitta information om avancerad bildbehandling, som till exempel Googleglasögonen?

Pröva att titta på H04N13/0429, G02B27/0172 eller G06T19/006!

Det låter jättespännande att vara patentingenjör inom bildteknik?

Ja, det är det! Man får se framtida teknik, som ibland känns nästan som tagen från en fiktionsfilm. Det dyker upp uppfinningar inom olika områden som man får djupdyka i. Så man tröttnar sällan på en teknik.

Jag har turen att handlägga teknik som folk känner till. Jag får se många nya och förbättrade ljud- och bildapparater innan de ens dykt upp till försäljning.

Tack Heidi!

/Perry White för PRVbloggen

Vill du också jobba med Heidi och det senaste inom bildbehandling? Sök jobbet som patentingenjör ljud- och bildteknik på PRV! Annonsen hittar du – här!

Kommentarer inaktiverade för Bildteknik: Heidi Stålmannens optiker

Under patent

Kommentarer inaktiverade.