Inget hokus pokus – bara hårt arbete

Jag har gott hopp om mitt jobb. Och Sveriges konkurrenskraft. Dagens studenter är redan igång med morgondagens innovationer. Det blev tydligt i torsdags.

Jag var i veckan på Uppsalateknologernas årliga arbetsmarknadsdag – Utnarm. För ”employer branding” (ung. ”arbetsgivarvarumärket”) är det naturligtvis jätteviktigt för oss att vara ute på dessa karriärmässor.

Oftast handlar frågorna om hur det är att jobba på PRV, vad vi gör, villkor, utvecklingsmöjligheter och vad man kan jobba med efter en karriär hos oss.

Viktigt, förstås, men ett samtal i torsdags gjorde lite djupare intryck på mig:

En student kom fram, entusiastisk, och ville veta mer om patent. Inte så ovanligt för dagen kanske, men han hade verkligen kommit i kontakt med patent.

Han och en polare hade gjort praktik på ett företag i somras. I korthet hade arbetet gått ut på att sammanställa redan rapporterade experiment. Rapporter som blivit liggande på företaget, till synes spretande i sina slutsatser.

Nu hade man anställt två målmedvetna (och, får man förmoda billiga) Uppsalateknologer för att sammanställa materialet.

”Dom (på företaget) började prata om att söka patent på det vi gjorde.” ”Jättekonstigt, för allt vi gjorde var ju att gå igenom lösningarna och prova dem tillsammans på olika sätt.” ”Vi uppfann ju inget…?”

Jag blev varm inombords. Den där känslan av att träffa en begåvad människa, som inte riktigt inser hur begåvad den är och därför inte förstår att vara dryg.

För det var ju precis det som de hade gjort: uppfunnit!

Få uppfinningar – eller tekniska lösningar – kommer till i snilleblixt. Oppfinnar-Jocke har för alltid förvrängt bilden av uppfinningsverksamhet som en process där en lampa tänds i höjd med att en uppfinning tillkommer.

Det handlar om systematiskt (och inte sällan schemalagt) arbete. Att prova olika lösningar och alternativ. Att avskriva det orimliga, men aldrig välja bort det till synes svåra på grundval av fördomar. Hårt arbete, helt enkelt.

Killen framför mig var en uppfinnare. Livs levande. Stort. Om han vill komma och jobba hos oss vet jag inte, men han kommer under alla omständigheter vara varmt välkommen med sina patentansökningar. Varje dag.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Om vi hittade några hugade studenter? Jadå, det var riktigt bra drag på Utnarm. Bästa ragget hittade vi dock i taxin tillbaka till stationen. En kille på slutet av civilingenjörsutbildningen, med matematiska algoritmer och bildteknik som fördjupning. Jag hoppas att han gör sin praktik hos oss nästa sommar.

Platsannonser från PRV hittar du här!

3 kommentarer

Under patent

3 svar till “Inget hokus pokus – bara hårt arbete

  1. Dagmar Johanna Elisabeth Mauhart

    SASS RADDISSON – FLUGHAFEN STOCKHOLM SALZBURGER FLUHAFEN. LAUCHERTMEDDELAND. JAG ÄR HENNES CHEF INOM SVENSKT OCH ÖSTERRIKE – LUFTWAFFENMEDELAND! TACK PO FÖRHAND. MAJOR PER WALLEN LELLLE LUISE BERGMANN ÄR FARLIGHT. JAG ÄR MED!

  2. Dagmar Johanna Elisabeth Mauhart

    AQUABALANCINGUNIVERSITÄT. DET ÄR MITT ARBETE. EUSTONIA KOSTAR! MEDDELAND UNIVERCITA GENOVA, REKTORI JERREBORN – MAUHART.

  3. Dagmar Johanna Elisabeth Mauhart

    MRI UNISA FLYGPLAN, ÄR MITT. KONTROLLE SALZBURGER FLUGHAFEN. ICH BIN DIE OBERSTE KONTROLLE AM SALZBURGER FLUGHAFEN AUCH IM BEREICH ARLANDA STOCKHOLM. AUCH BROMMA UND LUND UND VISBY FLUGHAFEN. GESPRÄCH UND VERTRÄGE MIT PATRICIA TROTT 1985.