PRV attraktiv arbetsplats för blivande jurister

charlotteGustav

Charlotte Svensson och Gustav Hedkvist, två 24-åriga juriststudenter berättar om sina tankar och upplevelser under praktiken på PRV:s design- och varumärkesavdelning.

 

Under två veckor har juriststudenterna Charlotte Svensson och Gustav Hedkvist praktiserat på PRV. Båda läser sjunde terminen på juristprogrammet i Uppsala och båda läser fördjupningskursen Information och rätt som bland annat behandlar rättsområdena immaterialrätt, yttranderätt, sociala medier och fildelning.
PRVbloggen har fått en pratstund med dem om utbildningen, intressen och tankar om framtiden.

Varför har du valt immaterialrättslig inriktning på din utbildning och finns det något specifikt område inom immaterialrätten som du lockas av? 

Charlotte: När jag först läste immaterialrätt under juristprogrammets grundutbildning fastnade jag för ämnet. Främst varumärkesrätten har kommit att intressera mig mest. Det är ett spännande rättsområde där man som jurist får göra intressanta bedömningar. Immaterialrätten går in i många andra rättsområden och är utmanande att arbeta med. Den har också många internationella inslag vilket jag tycker är kul.

Gustav: Immaterialrätten har alltid varit ett av mina favoritämnen inom juridiken. Varje enskilt fall skiljer sig från det andra och bedömningarna som görs blir ofta väldigt annorlunda från de inom andra rättsområden. Det kan till exempel handla om jämförelser mellan olika verk, bilder eller mönster vilket resulterar i spännande avvägningar. Upphovsrätten och specifikt streaming är något jag tycker är extra intressant. Speciellt med tanke på Internets utveckling på senare tid och hur pass stor mängd upphovsrättsskyddat material som i dagsläget laddas ned eller streamas från nätet. Även varumärkesrätten är intressant, särskilt bedömningarna angående särskiljningsförmåga.

Hur kom det sig att du ville praktisera på PRV? 

Charlotte: Genom min utbildning fick jag möjligheten! Sedan tidigare har jag varit intresserad av PRV som arbetsplats och nu när tillfälle gavs så tog jag chansen. För en juriststudent som vill arbeta med varumärkesrätt är det här ”the place to be”.

Gustav: Man kan säga att PRV är Sveriges centrum för immaterialrätt och jag har alltid velat se hur det immaterialrättsliga jobbet går till i praktiken. Under praktiken har jag bland annat arbetat med utgivningsbevis för periodiska skrifter. Vi (Charlotte och jag) har granskat PRV:s praxis gällande förväxlingsbedömning för att se om – och i så fall hur – den har ändrats genom åren. PRV verkar vara en bra arbetsplats med roliga uppgifter, bra arbetsmiljö och trevliga människor. Det har varit väldigt roligt att praktisera här så jag kommer gärna tillbaka!

Förhoppningar om framtidsyrke och varför? 

Charlotte: Jag vill gärna arbeta med immaterialrätt i en internationell miljö. Hur och var vet jag inte riktigt än. Jag kan absolut tänka mig PRV som en framtida arbetsgivare. Det har varit väldigt lärorikt att få göra praktik på PRV. Jag har blivit väl omhändertagen av medarbetarna på kontoret samt fått en god inblick i arbetet de utför och vill tacka PRV i Söderhamn för den här praktikperioden.

Gustav: Det vore jätteroligt att arbeta med immaterialrätt i framtiden och PRV vore ett spännande alternativ. Jag har även ett stort intresse för andra språk och att resa så jag skulle gärna prova på att jobba utomlands ett tag, till exempel på ambassad eller inom EU.

Har du tips på andra bloggar/siter/informationskällor där man uppmärksammar immaterialrätt? 

Charlotte: Som student läser jag mycket kurslitteratur inom området och använder myndigheters hemsidor såsom till exempel PRV:s och Patentbesvärsrättens hemsidor.

Stort tack till er båda och lycka till i framtiden!
/Stina Lilja, pressansvarig på PRV

1 kommentar

Under immaterialrätt, varumärke

Ett svar till “PRV attraktiv arbetsplats för blivande jurister

  1. Dagmar Johanna Elisabeth Mauhart

    METZLER SCHÖNHEITSPRODUKTE. VARUMÄRKE AQUABALANCING NOVEMBER 1987.