Största pärlplattan snart på Arlanda

Min son kommer hem med två pärlplattor om dagen. Förra veckan var det en Turtle. Oftast är de sexkantiga och saknar begripligt mönster. Men jag säger att de är fina ändå. Han är ju bara fyra.

I Sigtuna bygger tvåhundra elever just nu världens största pärlplatta, rapporterar Lilla Aktuellt. Den mäter 40 kvadratmeter och ska hänga i avgångshallen på Arlanda.

Pärlplattan är en svensk uppfinning. Gunnar Knutsson i Vällingby experimenterade i början av 60-talet med att trä indianpärlor på tråd i olika mönster, när han kom på att pärlorna fick en helt ny vinkel om man i stället trädde dem på en träbit med spikar.

Knutsson tillverkade en återanvändningsbar fixturplatta i plast med små piggar att bygga pärlorna på. SE 217 875 visar Knutssons patent.

Eleverna i Sigtuna arbetar faktiskt enligt en metod som också är patenterad. I patentskrift SE 528 424 (Munkplast AB) visar uppfinnaren Björn Crona ett förfarande för att bilda mönster på pärlplattor:

Man tar ett foto – i detta fall skolbarnen framför rådhuset i Sigtuna – och omvandlar det till en digital bitmappad representation. Sedan läggs ett rutnät över bilden, där varje ruta får representera en pärla.

Beroende på upplösning kan rutorna komma att innehålla fler än en färg, så en algoritm får räkna ut vilken färgton som ligger närmast. Här kommer förstås antalet tillgängliga toner på pärlor att påverka slutresultatet.

För varje ruta i rutnätet sätts en siffra som motsvarar den tänkta pärlans färg (varje pärlkulör har fått ett nummer). Lilla Aktuellt visar oss detta mycket pedagogiskt i klippet ovan.

Sedan är det bara bygga. 40 kvadrat handlar nog mer än något om organisation, samarbete och tålamod, vilket man verkar besitta på Väringaskolan i Sigtuna. Samt 1,6 miljoner pärlor.

Till jul checkar världsrekordplattan in på Arlanda. Det gäckar mig dock att man väljer placera den i avgångshallen och inte i ankomsthallen?

”Welcome! you are in Sigtuna”

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Källa: SVT, Sydsvenskan & dn.se samt Svensk Patentdatabas

IMG_3250_webb3

”Turtle” (foto: Thérèse Ahlén)

Kommentarer inaktiverade för Största pärlplattan snart på Arlanda

Under patent

Kommentarer inaktiverade.