Årets julklapp suger

Bokstavligt talat alltså. Branschorganisationen Svensk Handel har via sitt utredningsinstitut HUI Research AB utsett robotdammsugaren till Årets julklapp 2015. Ska detta städhelgon äntligen få sitt genombrott? Jag är skeptisk, men har samtidigt ett komplicerat förhållande till denna maskin eftersom jag faktiskt var delaktig i utvecklingen under en kort period. Och kanske ändrade historien en olycklig afton.

När man dammsuger brukar man höra mest rassel i slangen när munstycket befinner sig under matbordet, i hörnen, under skostället eller i ryamattan i TV-rummet där ostbågeskålen låg upp och ner i helgen. Problemet med robotdammsugarna är ju att det är just dit de inte tar sig. Man erhåller någon form av selektiv pseudo-städning på öppna, plana ytor. Och försöker man optimera effekten genom att avskaffa möbler, mattor och trösklar kan man ändå ge sig på att apparaten står strandad på en irriterad guldhamster när man kommer hem. Vart vill jag komma? Produktutveckling. Fundera ut lösningen på nämnda problem och skicka in patentansökningar. Läs om hur på prv.se. Bra ingångsvärden kan man få genom att titta på befintliga patenterade lösningar, t. ex. SE518683 C2Förfarande och anordning för positionsbestämning av en autonom apparat och SE509317 C2Munstycksarrangemang för en självgående dammsugare. Dammsugare klassas i IPC och CPC i huvudgruppen A47L9/00. I CPC finns faktiskt numera en egen grupp för robotdammsugare; A47L 2201/00 – Robotic cleaning machines, i.e. with automatic control of the traveling movement or the cleaning operation.

Och så var det historien om mitt bidrag till utvecklingen. I mitten av 90-talet praktiserade jag på det Lilla elektronikföretaget som fått i uppdrag av det Stora elektronikföretaget att utveckla styrningen hos deras nästa succéprodukt – en robotdammsugare. Bl. a. monterade jag ett antal Hall-sensorer som skulle meddela apparaten när den passerade en magnetisk gränslinje. Sommarfesten med prominenta gäster blev sen och trevlig. Snart skulle det köras robotdammsugare. Oj vad den for. Runt och runt och till slut mot den förbjudna trappavsatsen, turligt nog spärrad av en magnetisk gränslinje. Vad hjälpte det. Snart störtade maskinen mot sin död i underjordens vindlingar. Defekt Hall-sensor. Ingen erkände det då, men i ögonen hos huvudfinansiären falnade den eld som brunnit så klar.
Nu blev det sedermera en kommersiell produkt i alla fall, lanserad som Trilobite år 1997. Den första i sitt slag. Prislappen var dock alldeles för stor för att generera några större försäljningsvolymer. Men Hall-sensorn fungerade tydligen med utsökt precision…

Avslutningsvis kan jag nog konstatera att det inte är en robotdammsugare man vill ha. Man vill ha en dammsugarrobot som manövrerar den befintliga dammsugaren i städskåpet till alla dammiga och/eller skräpiga ytor med snabbhet och precision och som dessutom kan manövrera hunden på morgonpromenad och flambera blinier till frukost. Kanske Årets julklapp 2016?

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

1 kommentar

Under patent

Ett svar till “Årets julklapp suger

  1. Robotar som samarbetar med människor är ju den senaste trenden och det gäller också här… Du tar helt enkelt en vanlig sopborste, sopar fram damm och skit, under soffan, ut från hörn och kantlister, nedför trappen. Ut med skiten på golvet.., Det tar dig högst någon minut. Sedan tar du ditt pick och pack och sticker till jobbet. I det du stänger om dig och låser ytterdörren så kommer dammsugaren fram och hjälper dig med resten. Det kommer att bli rent!

    En robot löser inte allt, men den bidrar till ett mer effektivt arbetsflöde om man planerar på rätt sätt och lägger upp arbetet därefter. Precis som i industrin.

    Det samma gäller 3D-printern som kommer att bli årets julklapp om 5 år. Men den kan inte printa av sig själv, det är inte bara att ladda ner en fil och trycka på print så kommer något ut perfekt… men det är ju en annan sak, eller hur!?