Livet i Mattelandet äger på UR!

Utbildningsradion skruvar upp volymen. Nya satsningen ”Livet i Mattelandet” är (och följande läser man inte så ofta) lika bra som ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. (Ok, för att inte knäcka kommentarservern bromsar jag till ”bästa sedan …”).

Vi missade bussen i morse. Det gick alltså inte att slita sig från Barnkanalen. Skandal bara, att slumpa bort en sådan skatt sju på morgonen när alla är på väg. Prime time teve långt bortom Kronérs sockerbagare och Ylvas toarullar.

Nu visade det sig vara en repris från förra veckan, och att ordinarie sändningstid är 18:15 på torsdagar. Så ni hinner hem! Om ni nu inte tittar från UR:s sida, där alla avsnitt ligger ute. Vi såg avsnitt två av tolv, ”Sortera”:

I Sifferverkstan hjälpte Zero kunderna Åke och tant Tråk att förstå att det är roligare att dela på en tvåa än att ha en ensam etta var. Och i Matematik-restaurangen hade alla bestick hamnat huller om buller och måste sorteras.

Och, det immaterialrättsliga guldkornet: Uppfinnarna Filo (Liv Mjönes) och Sofos (Johan Ulveson) har uppfunnit hjulet, men kan inte dela det mellan sig. Dom går då till Bråktemplet och mästaren Nin ja (Evin Ahmad) som löser bråk.

Mästaren Nin ja lyckas lösa detta bråk genom att klyva hjulet i två halva. Uppfinnarnas kommentarer till lösningen är obetalbara:

”Nu får vi uppfinna hjulet på nytt” ”Vi går hem till mig och börjar om, som på den gamla goda tiden”

Livet i Mattelandet är förutom utmärkt barnpedagogik en blinkning till föräldragenerationens uppväxt med Magnus, Brasse och Eva.

Det talas ibland bekymrat om hur man intresserar nästa generation för naturvetenskap och matematik. Om så bara en extra ingenjör kläcks till 2030 genom denna satsning var den mödan värd. Resten är underhållning.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fakta: Enkel maskin
En enkel maskin är en anordning som bara behöver en enkel kraft för att utföra mekaniskt arbete. Den enkla maskinen arbetar enligt mekanikens gyllene regel ”vad som sparas i kraft förloras i väg”. Man talar ofta om fem enkla maskiner:

Hjulet (brukar anses som en av de äldsta uppfinningarna; ca 3000 år f.Kr.)
Hävstången
Lutande planet
Skruven (en variant på lutande planet)
Kilen (tekniskt sett ett dubbelt lutande plan).

Hjul klassas på B60B och skruvar på F16B. Kilen är pappa till en rad tillämpade verktyg, såsom spiken (F16B), huggmejseln (B25D), kniven och yxan (B26B).

Källa: SVT, UR, Wikipedia & Leif Brander

2 kommentarer

Under patent

2 svar till “Livet i Mattelandet äger på UR!

  1. Marie karlsson

    Underbart inlägg Stefan! Har bara sett nån liten skymt och gillat vad jag sett. Nu inser jag att jag måste se alla avsnitt. Kanske dags att gå hem och uppfinna hjulet på nytt? P.S. Gillar din källförteckning och kan inte låta bli att bli omåttligt nyfiken på vilken information som härrör från vilken källa 🙂