Vuxenskön julkalender på hal is

Jag vet inte om ungarna fattar något, men jag myser i soffan när Erik Haag larvar sig. I första avsnittet av årets julkalender åkte dom skridskor, en svensk uppfinning som vikingarna tog till Europa.

Den var omdebatterad hela tisdagen, årets julklander i SVT. Naturligtvis av dom som alltid gapar efter mera snö, men också av dom som inte sympatiserar med blinkningen i påan för avsnittet om 70-talet.

I första avsnittet av ”Tusen år till julafton” återvänder Erik Haags karaktär efter en nätt shoppingtur – på tre och ett halvt år – i Särkland.

Mycket har hunnit hända hemma. Till exempel går där ett extra barn på gården. En treåring. Det blir lite vuxenkul med matematiken och, ja, ni förstår.

Och så åker dom skridskor. Vikingarna transporterade sig på detta sätt vintertid.

Skridskolöpning är faktiskt en utpräglad nordisk idrott (också före Tomas Gustafsson och Rolf Falk-Larssen). Skridskon har förstås finslipats genom åren. Och varje gren tarvar sina tekniska lösningar (se Svensk Patentdatabas).

Skridskor och skridskor, förresten, fårben är det, som dom spänner på skorna. Men kul har dom. Och kul är det. Tycker jag.

Man bespetsar sig på avsnittet om 70-talet.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Källa: SVT & Svenska Skridskoförbundet

ny skridsko
Skridsko av märket CCM, från Skridskojohan i Blackeberg
(foto: Anna Fanqvist)

Fotnot: Vikingarännet är ett långlopp (80 km) mellan Uppsala och Stockholm.

Kommentarer inaktiverade för Vuxenskön julkalender på hal is

Under patent

Kommentarer inaktiverade.