Darth Vader har blivit en mjukis

Lasse Berghagen fick en teddybjörn när han fyllde fyra. Malin med. Min fyraåring fyllde i förrgår och packade upp ännu en mysnalle – föreställande Darth Vader…!! Igen: Darth Vader, som mjukisdjur? Jag tog ställning: jag tänker inte se nya filmen!

Darth3
Kramgo Darth Vader (foto: Thérèse Ahlén)

Det finns en punkt där varje kulturell och kreativ näring punkterar. Det peakar. Kiss tar av sig sminket, Bamsevargen blir snäll, Magnus Uggla gör Den döende dandyn och Lois och Clark blir tillsammans på riktigt. Kraftfältet släcks.

Förmodligen är det vad som hänt i Star Wars.

Jag har ju inte på allvar intresserat mig för detta sedan Peter Stålnacke och jag sprang på Svea bio 1983 – de senaste filmerna har liksom passerat obemärkt.

Men i takt med ett intensifierat uppsnack och en senkommen 40-årskris har jag börjat umgås med tanken på att ändå gå se den nya filmen. Man vill liksom ta reda på vad som hände.

Men så finner man Darth i detta skick. Darth Fredriksson?

Ärkeskurken Vader. Ondast av dem alla. En skithög utan motstycke. Ett hopkok av professor Moriarty, biskop Vergérus och Rastapopoulos. Som man nu alltså förväntas ta med sig som tröstare i sängen.

Nej, Darth Vader ska vara hård. Hjälm på huvudet, mask för ansiktet och visir. Skottsäker väst i kevlar, multifunktionsbälte och knappsats på magen. Karln är klasslistan personifierad. De hårda delarna. Och så laser.

På onsdag är det premiär för den sjunde Star Wars-filmen: ”The force awakens”. Jag tänker då inte gå och se.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Tack till Anders Edlund, expert på klasslistan. De hårdare delarna.

Kommentarer inaktiverade för Darth Vader har blivit en mjukis

Under design

Kommentarer inaktiverade.