Darth kan du heta men inte R2D2

starwars

I dag är det premiär för Star Wars och vi är många som är väldigt förväntansfulla. Graden av dyrkan varierar, att det finns flera inbitna fans råder det inget tvivel om. Genom en snabbkoll i namndatabasen kan vi se att det finns flera Darth, Skywalker och Vader i landet. Däremot finns inte en enda R2D2 och C-3PO. Varför?

– Det är inte tillåtet att ha namn med siffror och skiljetecken, förklarar Runo Swärd som är personnamnshandläggare på PRV. Däremot kan du heta en bokstav i förnamn så om du gillar Agent 007 kan Q vara en namnidé.

I Sverige finns det:

Namn Män Kvinnor
Anakin 173 7
Skywalker 41 7
Darth 11 0
Vader 10 0
C-3PO 0 0
R2D2 0 0

 

Herr Laser Swärd?

Eftersom Runo heter Swärd i efternamn undrar jag om han någonsin övervägt att byta förnamn till Laser. Det har han tydligen inte.

– Nej, det har jag aldrig funderat på, jag är helt nöjd med min namnkombination, säger Runo och skrattar.

Innan du ska byta namn är det bra att tänka på:

  • Sök ditt nya namn i god tid, det händer att personer bokat en resa i det nya namnet trots att det tidigare namnet står i passet. I dagsläget har PRV en handläggningstid på åtta veckor.
  • Hitta ett namn du kan tänka dig att bära under en lång tid.
  • Undersök om namnet finns innan, kolla exempelvis i varumärkesdatabasen som finns på prv.se och hos statistiska centralbyrån, vill du ha förslag på nya efternamn så finns det efternamnsförslag på prv.se där du själv bestämmer för- och efterled.

May the force be with you,
Stina Lilja, pressansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för Darth kan du heta men inte R2D2

Under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.