Rekordmånga bytte namn under 2015

Namnbyte

På PRV handlägger vi tre sorters namnändringar; nybildade efternamn, befintliga efternamn och förnamnsändringar.

Antalet inkomna namnbyten till PRV når återigen rekordnivåer – Svenskarna byter namn som aldrig förr . Under 2015 var det fler än 9000 svenskar som ansökte om ett nytt namn.

År                                                Totalt antal namnbyten
2015:                                              9184
2014:                                               8542
2013:                                               8274
2012:                                               7934
2011:                                               7533
2010:                                               7257

Tidigare år finner du på prv.se.

Medialt intresse
Namnbyten har alltid väckt stort intresse medialt, så även detta då flera medier rapporterade om nyheten under mellandagarna, bland annat Sveriges Radio, Expressen och Dagens Nyheter.

 

Vanligt förekommande frågor gällande namnbyten

Är det många som byter namn?
Kort svar JA, vi har sett en konstant ökning under flera år och det fortsätter på samma sätt.

Det kan bero på att människor vill stärka sin identitet och att namnet har fått en varumärkeskaraktär då gemene man blir allt mer exponerad, exempelvis genom sociala medier. Det finns ett behov av att vara unik. Sedan märker vi att namnet fått en varumärkesstatus bland offentliga personer; allt fler varumärkesskyddar sitt namn: Zlatan, Carolina Klûft, Björn Borg och Blondinbella är några exempel på detta.

En annan vanligt förekommande anledning är att man vid giftermål vill bilda ett nytt, gemensamt namn för att markera en ny tid och även för att knyta ihop familjer och skapa en gemensam identitet. En annan anledning kan vara att man vill ta upp ett äldre släktnamn.

En förekommande missuppfattning är att nysvenskar ansöker om namnbyte för att ta ett mer svenskklingande namn – det stämmer inte. Vi ser att man gärna återtar äldre släktnamn för att visa tillhörighet, det innebär att majoriteten ändrar till ett annat namn som är utländskt klingande.

Får du byta till vad du vill?
I princip JA, även om det finns regler i namnlagen som vi följer. Vi avslår ungefär en procent och det är när det tilltänkta namnet krockar med ett redan existerande namn eller varumärke. I dessa fall arbetar vi tillsammans med kunden så att vi hittar ett namn som kunden känner sig till freds med.

Hur går det till att byta namn?
Skicka in en ansökan, betala ansökningsavgift sedan gör vi en prövning och finns det hinder hör vi av oss och då får man lämna in nya namnförslag. Annars hör vi av oss när namnet är godkänt.

Att tänka på:

  • Sök ditt nya namn i god tid, i dagsläget har vi en handläggningstid ligger på 9-10 veckor. Det händer att personer bokat en resa i det nya namnet trots att det tidigare namnet står i passet.
  • Hitta ett namn du kan tänka dig att bära under en lång tid.
  • Undersök om namnet finns innan, kolla exempelvis i varumärkesdatabasen. Vill du ha förslag på nya efternamn så finns det efternamnsförslag på prv.se där du själv bestämmer för- och efterled.

/Stina Lilja, pressansvarig på PRV

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Rekordmånga bytte namn under 2015

  1. Freï von Fräähsen zu Lorenzburg

    Spännande! Jag hoppas kunna byta efternamn till mitt artistnamn en dag, i nuläget är det omöjligt eftersom det innehåller två prefix (von & zu).