Viva vinets dag!

Illustration tillhörande patent SE 8404098-9: Alkoholfritt vin samt sätt och apparat för framställning av det.

Illustration tillhörande patent SE 8404098-9: Alkoholfritt vin samt sätt och apparat för framställning av det.

Med blåtonade tänder spricker jag upp i ett extra brett leende denna förmiddag: vi firar nämligen Vinets dag.

 Men – det här är ju faktiskt en blogg om immaterialrätt. Hur i katten koppla det till vinfirande utan att det blir lika krystat som övergångar i en nyhetssändning?

Jo, det visar sig att behovet av immaterialrätt finns överallt och Svensk Patentdatabas är full av exempel på teknisk problemlösning kring vin – från första klunkens verkan på sinne och kropp till behandling dagen efter.

Alkoholfritt vin

En del konsumenter är mest intresserade av YPK vid sitt vinval – Yrsel Per Krona – medan andra går åt motsatt håll och vill ha samma dryck fast utan tillvalet sus i huvudet. Men riktigt vin innehåller alltid alkohol: för att få fram en variant utan sanningsserum avalkoholiseras vinet genom olika metoder som omvänd destillering eller avancerad filterteknik. En annan variant hittar vi i detta numera insomnade patent:

Vid (…) framställning av ett alkoholfritt vin utnyttjas såsom utgångsmaterial ett utspätt moget bortsvin, som därefter utsätts för en reducerad värme vid låg matningshastighet under en kort tid för avskiljning av alkoholen under högt vakuum, varvid inbränning och nedbrytning av det extraherade basvinet förhindras. Basvinet blandas därefter med andra komponenter, som innefattar smakämnen i form av koncentrerad druvsaft, (…)och ytterligare vatten för att sänka alkoholhalten till en lägre nivå (…).

Med mina läsglasögon blir det: ta ett rödpang av medioker kvalitet, ta bort essensen och lägg till nya komponenter och vips! så har du en mindre angenäm saft. Okej, all kreativitet torde väl vara god, men alkoholfritt vin är det garanterat inte. Alkoholen skapar vinets karaktär och behövs som doft- och smakbärare för att hålla ihop fyllighet och balans.  Vad är kärlek utan kyssar? Sommar utan sol?

Purpurfärgen

En god middag är uppäten, några glas rödtjut har slunkit ner. Dina tänder ser ut som Whoppi Goldbergs starkaste film. Men tack då för patentet ”Tandblekande komposition”. Däri får vi veta att:

dental missfärgning är vanligt förekommande i samhället (…)och kan till och med förhindra leende hos personer som lider av missfärgning. Tillståndet kan bli särskilt viktigt i vissa situationer och inom vissa yrken, där det är avgörande att kunna uppvisa rena och vita tänder.

Aaaah…snabbt återfår du gaddar vitare än en snöripas fjädring.

Dagen efter

Dagen efter middagen vaknar du med sprängande huvud och en tunga som verkar fasthäftad i gommen med superlim. Vad göra? 1) Minska intaget 2) Drick varannan vatten 3) Slurpa i dig ett patenterat thé: två koreanska uppfinnarna har klurat ut en brygd på al och rönn som tar bort oönskade effekter av drickande.

Hm. Jag blir mest nyfiken på hur de empiriska studierna har gått till för att säkerställa avsaknaden av baksmälla. Har man haft en fokusgrupp som, glada i hatten, pimplat vanligt Earl Grey och en annan som, lika mycket på kanelen, läppjat al/rönndekokt för att dagen efter fråga ut respektive försökskaniner om hur många nävar Panodil de behöver?

Så många tankar, så många patent. Det här visade sig bara vara början på den fantastiska idérikedom som gömmer sig inom området i Svensk Patentdatabas. Immaterialrätten är relevant i alla lägen.

Se nu till att fira detta ordentligt. Och vinets dag. Med eller utan alkohol – skål!

Kommentarer inaktiverade för Viva vinets dag!

Under immaterialrätt, patent

Kommentarer inaktiverade.