Kanoner skjuter på halvsnödagen

Du har hört dem. Oförtrutet brummar de sedan Lucia. Föga märker man något av att de skulle fyllt 65 ifjol, snökanonerna i backarna. Men halvsnödagen är inte längre vad den varit. Eller när den varit. Den skulle varit idag.

Enligt folktro skulle hälften av all vinterns snö fallit per den 25 januari. Om det är så vet bara SMHI. PRVbloggen har sökt Pererik.

Jag vill driva tesen att halvsnödagen borde tidigareläggas. Med mildare klimat och allt större andel kanonproducerad snö är det rimligt att anta att det mesta snön faller före 25 januari. Backarna vill ju öppna tidigt.

Snökanonen uppfanns av Art Hunt, Dave Richey och Wayne Pierce och patenterades 1950. Det var på sjuttiotalet som snökanoner började användas kommersiellt och förbättringar av tekniken har sprutat ut sedan dess.

En viktig förbättring är att det numera inte krävs lika låga temperaturer för att tillverka konstsnö, eller snis – den korrekta termen för blandprodukten av vatten och luft. Det kan nu räcka med någon minusgrad.

Men ett konstsnösystem kräver inte bara sina kanoner utan också ett nät av vattenledningar och pumpar med hög effekt för att få upp vattnet på fjället.

Svensk Patentdatabas ger 30 träffar på enbart ”snökanon”, varianterna är säkert desto fler. Snökanonen klassas på F25C 3/04.

Avslutningsvis: Mycket av morgonen försvann till att förklara för fyraåringen skillnaden på att vara utklädd och uteklädd. Visst, S-tröjan kanske klassas som utklädnad, men det viktiga var nog att vara riktigt uteklädd. Få på sig overallen. Det är ju ändå halvsnödagen. Blidväder till trots.

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Fakta Snis

Sex personer i Sverige heter ”Snis” – fem kvinnor och en man. Det finns dock hundra bärare av ”Snis” som efternamn.

Källa: PRV, Alltförföräldrar.se, Svensk Patentdatabas, Espacenet, Lars Jakobsson och Wikipedia

2 kommentarer

Under patent

2 svar till “Kanoner skjuter på halvsnödagen

 1. Väderredaktionen på SVT svarar så här på frågan om det finns någon statistiskt fastställd halvsnödag:

  Hej Stefan!

  Det finns ingen direkt fastställd statistik på detta, men det är fullt rimligt att det skulle vara i slutet av januari. Jag har även pratat med SMHI som, även dom, menar att det är svårt (som du också poängterar i ditt mail) att precisera ett specifikt datum för hela landet. Därför blir nog en kortare period (slutet av januari) mest rimligt.

  Mvh,
  Lasse Rydqvist, SVT-Vädret

 2. På bussen hem igår upplyste min granne om att man inte kunde blogga om snökanoner utan att nämna Lennart Nilsson, eller Mr Snow som han kallas. Lennarts företag Lenko i Östersund har lämnat stora bidrag till utvecklingen av snökanonerna. Jag hittar inte mindre än nio patent i databasen.

  Så här står det på DemacLenkos hemsida:

  1982 lanserade Lenko sin första maskin, en Lenko 820, som tack vare sin vikt och konfiguration upplevdes som mycket modern. Framgången var ett faktum och 820 följdes snabbt upp av Lenko 880 som kom 1985. Lenko producerade redan från början multi-nozzle fläktkanoner med högkvalitativ snöproduktion vid marginaltemperatur.

  http://se.demaclenko.com/Företag/Historia