Hårdrock och immaterialrätt

1986 var jag 15 år – hade permanentat hår, väst med nitar, lappade Levi’s jeans och lyssnade på Iron Maiden, Scorpions, Bon Jovi och de andra banden som var något under 80-talet. Det var liksom hårdrockens årtionde – när musiken var som bäst, jeansen som tightast och pudelfrillorna fluffigare än någonsin.

Banden hade man koll på, visste precis hur deras loggor såg ut och köpte gärna LP-skivor med snyggt utformade omslag. Visst fanns det halsdukar, tröjor och annan merchandise att köpa, men utbudet var inte alls så stort som det är idag. Nu kan man hitta babykläder, skateboards, mobilskal, smycken, vibratorer och mycket mer.

Något som banden hade koll på var sina varumärken.
Vid en sökning i databaserna på vår webbplats hittar jag till exempel varumärket Iron Maiden som registrerades redan 1983. Där finns också andra bands varumärken registrerade så som Slayer, Motörhead och Metallica för att nämna några. Varumärkena är i många fall registrerade för kläder, musikinspelningar, smycken, trycksaker, underhållning och drycker.

När det gäller just hårdrocksband så har det blivit vanligare att de använder sitt varumärke för försäljning av andra produkter, då speciellt drycker.

De stora banden har börjat sälja öl, vin och whisky med sina namn och loggor, till exempel Slayer, Iron Maiden, Motörhead, Hammerfall med flera. Det svenska företaget Brands For Fans samarbetar med band för att marknadsföra och sälja alkoholdrycker som producerats med och av banden.

flaskor_

Foto: Brands For Fans

Säg Lemmy Kilmister och de flesta förknippar antagligen namnet med en långhårig man med stora polisonger, vårtor i ansiktet och svarta kläder. Han var sångare och basist i Motörhead och avled hastigt, nyss 70 år fyllda, den 28 december 2015.
Bandet Motörhead bildades redan 1975 men slog igenom stort 1981 med låten Ace of Spades. Motörhead har loggan ”snaggletooth” eller war pig, som är en av de mest kända loggorna i världen. Konstnären Joe Petagno ritade den till bandets debutalbum 1977 och den är idag registrerad som figurvarumärke. Så sent som 2015-04-20 registrerades Snaggletooth som gemenskapsvarumärke och Motörhead England registrerades som figurativt gemenskapsvarumärke 2010. Som innehavare står Ian Fraser Kilmister. 2012-02-24 registrerades varumärket Motörhead England i Sverige (reg nr 503684).

Den 31 december 2015, tre dagar efter Lemmys bortgång, lämnades två ansökningar om gemenskapsvarumärke in av Global Merchandising Services Limited, ”Lemmy Kilmister” och ”Lemmy”.

En annan stor artist som visste hur man skulle använda sina immateriella rättigheter var David Bowie. På WIPO’s webbplats kan man läsa mer om Bowie Bonds.

/Marie Östlund, kundsupport PRV

Uppskattade du det här inlägget? Vi på bloggredaktionen vill veta vad du tycker, svara gärna på enkäten (sju snabba frågor). Stort tack på förhand!

 

Kommentarer inaktiverade för Hårdrock och immaterialrätt

Under immaterialrätt, varumärke

Kommentarer inaktiverade.