J-O slutar – på spaning efter ett nytt pingisunder

Så kom frågan: ”Pappa, har vi något pingisrack? Vi får spela på fritids med egna rack”. Sådärja, cirkeln är sluten. Upp på vinden och hämta den gamla spaden. Jag hade ett Stiga Ulf ”Tickan” Carlsson som jag lånat av farsan. Inget fel på ”Tickan”, men Jan-Ove Waldner och Mikael ”Äpplet” Appelgren var mer i ropet just då. J-O var dock inte knuten till Stiga, utan till konkurrenten Banda, men något Banda Waldner ägde jag aldrig. Är ju faktiskt ett bra tag sedan nu, men J-O lirar fortfarande på elitnivå. Fantastiskt. Men idag spelar han sin sista match i elitserien. 39 år efter debuten 1977.

Bordtennis

Känns märkligt. I hela mitt liv har J-O varit en av konstanterna och många TV-minnen är det. Tack för showen, J-O! Eller Lao Wa (Gamle Wa(ldner)). Eller Chang Qing Shu (Det evigt gröna trädet). Kärt barn har många namn.

I väntan på nya bordtennisäss kan vi ju undersöka vilka bordtennisuppfinningar världen missat. Bordtennisracketar klassas i IPC och CPC under A63B59/40 – Rackets or the like with flat striking surfaces for hitting a ball in the air, e.g. for table tennis. Tillbehör under A63B 67/04 – Table games physically beneficial for the human body, modelled on outdoor sports, e.g. table tennis. Verkar rymma sisådär 4 700 dokument. En hel del pingisgodis dyker upp direkt. T.ex. två svenska innovativa racketar; ett med pistolgrepp, se WO9300969 A1, och ett med såghandtagsgrepp, se SE466734 B. Är detta möjligen returbiljetten till pingishimlen?

Pistolgrepp och såghandtagsgrepp

Pistolgrepp och såghandtagsgrepp

Närmare efterforskning visar att Banda står för Bengt Anderssons agenturer. Efternamnet byttes sedermera ut till Bandstigen och verksamheten växte. 1984 förvärvades sportdelen av Stiga AB inkluderat varumärket Stiga för sportprodukter. Än idag ägs Stiga Sports AB till 50 % av familjen Bandstigen. Så kom igen Bengt, kontakta J-O efter matchen och lansera en ny generation racketar. J-O har även bra koll på marknadsföring förstår man från J-O:s värld. Matnyttiga tips finns också på prv.se. Handskaksfattning och pennfattning är kanske snart historia. Nu väntar vi bara på våra nästa pingisgudar med de färdiga smeknamnen ”Pistolen” och ”Sågen”.

Racketen på vinden? Gummit hade vittrat sönder…

f.d. Stiga Ulf ”Tickan” Carlsson

 

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

 

Källor: Stiga Sports AB, Wikipedia

Kommentarer inaktiverade för J-O slutar – på spaning efter ett nytt pingisunder

Under patent

Kommentarer inaktiverade.