Patent säljer allt för sjön

Is på Lötfjärden. Tjock is. Många månader till maj. Men snart är den här, sjösättningsdagen. Snarare än du tror. På lördag börjar årets båtmässa i Älvsjö. PRV-bloggen har bläddrat i reklambladet.

Solen skiner när jag skidar mellan stugorna. På decimetertjock skarsnö och kassaskåpssäker is lever jag drömmen om den svenska sommaren.

Jag sätter mig på en brygga och tar fram termos och apelsin. Med tidningen som jag sitter på (i konsumkasse!) följer annonsbilagan för årets båtmässa.

Vi har redan tidigare tittat på ”patenterad” som positivt laddat förstärkningsord. Det kan röra sig om patenterade sängar såväl som patenterade seniorboenden. Även båtfolket verkar vilja sälja sig på det.

Petestep heter ett svenskt företag som tagit fram en ny bottenform. När skrovet drivs framåt sprutar vattnet nedåt och bakåt – istället för åt sidorna – och lyfter båten ur sjön. På så sätt ska bränsleförbrukningen minska och medföljande få en behagligare resa. Yamarin har byggt en daycruiser på det patenterade skrovet.

På akterspegelfronten är det äntligen dags för lansering av Dolprop – motorn som imiterar delfinens rörelser i vattnet. Istället för en traditionell propeller jobbar Dolprop med en fena. En patenterad fena.

Och för den traditionelle propellerfreaken bjuder mässan på SpitFire X7 – en fyrbladig propeller. X7 syftar på legeringen. Det är den som är patenterad.

Listan blir snart lång över produkter där patent används i marknadsföringen. Ni som läst PRV-bloggen vet att vi på myndigheten inte bedömer patenterbara uppfinningar som bättre än andra tekniska lösningar.

PRV ger patent om lösningen är ny och har uppfinningshöjd, alltså skiljer sig väsentligt från tidigare kända. Vad som är väsentligt kan ibland diskuteras, men vi lägger oss aldrig i vad som är bättre eller sämre. Det är upp till uppfinnaren.

Min personliga uppfattning är dock att det är kul att ord som patent, patentsökt eller patentskyddat har en sådan stark positiv laddning. Sälj gärna mer på det!

Det är dags att skida vidare. På lördag drar båtmässan igång. Och snart går isen. Fjortonde maj är det sjösättning.

Bara nu inte båtjäveln går på ett skär…

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Kommentarer inaktiverade för Patent säljer allt för sjön

Under patent

Kommentarer inaktiverade.