POC – väl valda skydd

 

Julia_Pic

Foto: Pocsports

Kollegorna i Stockholm firar sista sportlovsdagen idag, själv har jag och barnen hela veckan framför oss. Manchesteråkning i Bollebacken eller Järvsöbacken blir det – givetvis med hjälmen på. Helt osökt (eller?) för det in oss på POC, företaget som omsätter 350 miljoner kronor, mycket tack vare en väl genomarbetad immaterialrättsstrategi.

POC har flera patent, varumärken och design. Det var en viktig och uttalad del i affärsstrategin från början. Stefan Ytterborn som är grundare och VD förklarar det enkelt:

– Vi vill helt enkelt undvika att folk kopierar och utnyttjar den tid och kraft vi lagt ner på att framställa en riktigt bra produkt för att producera samma sak. Om vi hittar en ny teknik att skydda en rygg, en axel eller ett huvud genom vill vi vara ensamma om det. Det skapar en stor konkurrensfördel att skydda sina produkter, det avhåller andra från att göra det vi gör.

Läs hela berättelsen om POC på PRV för företagare.

Tips på vägen för framgång
Hantera dina idéer klokt! En del immateriella tillgångar uppkommer genom registrering, något som i sin tur ger dig en unik position på marknaden. POC har flera immateriella skydd i hjälmen Receptor BackCountry, låt oss titta närmre på dem:

poc

Foto: Pocsports

Design/mönsterskydd
POC har mönsterskyddat sin multisporthjälm. Mönsterskydd ger en ensamrätt att nyttja en produkts utseende kommersiellt i upp till 25 år.

Patent
Patent är ett skydd för en teknisk lösning på ett problem. Det ger en ensamrätt till att kommersiellt utnyttja uppfinningen under maximalt 20 år. POC har patent för sin multisporthjälm.

Varumärke
Varumärket är ett kännetecken för ett företag, en produkt eller en tjänst. Det kan bestå av figurer, siffror, ljud, bokstäver eller som i POCs fall ett ord. Det går även att kombinera dessa under förutsättning att det kan återges grafiskt.

Tyngden på dalskidan, sen kör vi!
/Stina Lilja, pressansvarig på PRV

Kommentarer inaktiverade för POC – väl valda skydd

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.