Dagens Google Doodle: Thereminen

Du hör den på tisdagar klockan nio hela somrarna, ledmotivet till Morden i Midsomer, av Jim Parker – framförd på theremin. PRV-bloggen har provspelat på dagens Google Doodle.

Egentligen är det Clara Rockmores (tänkta) 105:e födelsedag man vill uppmärksamma på Google (ja, det blir lite långsökt det här). Clara Rockmore föddes i Vilnius, Litauen 1911.

Och även om Rockmore lämnat betydande bidrag till spelstilar på thereminen är det naturligtvis uppfinnaren själv – Leon Theremin – PRV-bloggen vill doodla. Leon Theremin föddes i Sankt Petersburg 1896. Han uppfann thereminen – ett slags synth –redan 1919, men fick patent på den först 1928.

Låt oss titta på hur en theremin fungerar:

En elektrisk oscillerande signal svänger mellan positiva och negativa värden. Om man lägger ihop två elektriska signaler, med olika frekvens, får den nya signalen frekvensen som skillnaden mellan de två ursprungliga.

En theremin behöver två oscillatorer – svängningskretsar. Den ena svänger på en fix frekvens, exempelvis 500 kHz, medan den andra kopplas till en antenn.

Frekvensen i antennkretsen kan varieras i området 500 kHz – 510 kHz, genom att man rör handen framför (ovan) antennen. Man kan säga att handen blir som en förlängning av antennen.

Thereminen summerar sedan signalerna från de båda oscillatorerna och den nya signalen får en frekvens mellan 0 och 10 kHz, som ändras med handens rörelser. Örat uppfattar vanligen frekvenser i området 20 Hz till ca 20 kHz.

På bilden syns en Moog Etherwave Standard Theremin, med två antenner. Med den vertikala styr man tonhöjden och med den horisontella ljudstyrkan.

theremin
Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Källor: theremin.info, Moogmusic.com samt Google

Om inte Doodlen fungerar – prova annan webläsare!

Kommentarer inaktiverade för Dagens Google Doodle: Thereminen

Under patent

Kommentarer inaktiverade.