Visste du att ca 80% av en verksamhets värde ligger i immateriella tillgångar?

Immateriella tillgångar - 80% av värdet!Idag lanserar regeringen sin satsning på immateriella tillgångar. Syftet är att lyfta kunskapen om områdets betydelse för innovation och tillväxt. För att markera startskottet arrangerar Näringsdepartementet och PRV en eftermiddag full med värdefulla insikter och exempel från spännande företag, angelägen forskning och skärningspunkten däremellan.

Vi webbsänder på prv.se från kl 13. Ingen registrering krävs för att se sändningen.

På Twitter samlas vi kring #prvsverige.

Se program och webbsändning

 

3 kommentarer

Under immaterialrätt

3 svar till “Visste du att ca 80% av en verksamhets värde ligger i immateriella tillgångar?

 1. Det är verkligen kul – och kanske på tiden – att regeringen uppmärksammar patent och andra immateriella rättigheter. Länge har det i Sverige nästan varit ”fult” att tala om exempelvis patent och många har sett det som något förlegat jämfört med ”öppen innovation” som skulle vara så mycket bättre och som ibland tolkas som att immaterialrätten skulle stoppa upp innovation i samhället. Men en sak är säker: Hade det inte funnits möjlighet att skydda immateriella tillgångar hade aldrig James Watt investerat i de resurser som ledde till hans ångmaskin med separat kondensor, lika lite som att Björn och Benny i Abba hade vågat investera all den energi som krävdes för att få fram mästerverk som ”The Winner Takes it All”. Dock finns skäl att påpeka betydelsen av att immateriella tillgångar i sig inte leder till tillväxt och utveckling. De måste vaporiseras. Därför är kombinationen immaterialrätt och marknadsföring den cocktail Sverige behöver allra mest. Ett lysande exempel på att hantera denna cocktail är företaget Väderstad som är global ledare på vissa jordbruksmaskiner.
  Se vidare rapporten ”Uppfinningars betydelse för Sverige”.
  http://www.vinnova.se/sv/Aktuellt–publicerat/Publikationer/Produkter/Uppfinningars-betydelse-for-Sverige/
  Per Frankelius
  Linköpings universitet

 2. Tack för dina värdefulla kommentarer och för att du länkar upp den intressanta rapporten! Jag hoppas att dagen ger dig svar på några av dina funderingar.
  Innovationsprofilen Per Frankelius på PRV-bloggen: https://prvbloggen.se/2014/04/07/innovationsprofilen-per-frankelius/

  • Tack för respons. Det slog mig att jag skrev ”vaporiseras” i mitt inlägg emedan det skulle ha varit ”valoriseras”. Men kanske funkar även vaporisering när jag tänker efter. Det får mig ju att tänka på ångkraft och det är ju självaste symbolen för patent. Vad gäller ”öppen innovation” ville jag säga att det ibland tolkas som innovationsprocesser utan immaterialrätt. Det går emellertid utmärkt att kombinera filosofin öppen innovation och immaterialrätt. Inte minst kan ju immateriella tillgångar skapas i samarbete mellan aktörer. Att detta sedan kan leda till en del juridiska avtalsutmaningar är en annan fråga. Nu spinner vi alla på regeringens framstöt och budskapet blir: Låt oss köra vind!