The Class of Shitty Robots

Hon medverkar i morgonsoffor, Barnkanalen och otalet tidningar, nu senast Dagens industri. PRV-bloggen sällar sig till beundrarna. Det går bra för Simone Giertz.

Vi vill undvika ”kalle-anka-uppfinningar” i denna spalt – de liksom förminskar patentsystemet och kastar löjets skimmer över uppfinnarverksamhet – men det går inte att värja sig mot Simone Giertz, The Queen of Shitty Robots.

Man behöver inte titta länge på hennes filmer för att inse hennes storhet. Hon är smart, positiv, inspirerande och en komisk begåvning. Många är dom som slösar med begreppet ”tänka utanför boxen”, men för Simone Giertz finns ingen box.

Jag är säker på att hon kommer förändra världen på något sätt, men så länge får vi försöka bryta ned succén i någon vinkel vi kan hantera här. Och så långt PRV-bloggen erfar har ännu ingen tittat på klassningsbiten:

Anders Bruun – klassystemspecialist på PRV – du har sett klippen med frukostroboten, den elektriska skärbrädan, väckarklockan, tandborsthjälmen och läppstiftmålaren, hur skulle du klassa dessa?

De flesta av uppfinningarna går att klassa i både det internationella patentklassystemet (IPC) och i det mer detaljerade Kooperativa patentklassystemet (CPC):

Frukostroboten passar bra in på A47G 23/08 ”Food-conveying devices for tables; Movable or rotary food-serving devices”.

Den elektriska skärbrädan klassar man nog bäst på B02C 18/02 ”Disintegrating by knives or other cutting or tearing members which chop material into fragments – with reciprocating knives”.

Väckarklockan hör nog hemma på G04B 25/04 ”Alarm clocks or watches with devices stimulating the skin”, även om stimulansen ser ut att verka även djupare än bara på skinnet…

Tandborsthjälmen skulle jag nog i första hand klassa i A61C 17/34 ”Power-driven cleaning or polishing devices (for teeth) – with brushes, cushions, cups, or the like – reciprocating or oscillating – driven by electric motor”, eftersom det får ses som den primära funktionen. Tillbehör till hjälmar finns på A42B 3/04 ”Parts, details or accessories of helmets”, men det känns mer långsökt.

Läppstiftmålaren är nog den som är svårast att klassa, men den hör nog hemma i A45D 40/00 ”Casings or accessories specially adapted for storing or handling solid or pasty toilet or cosmetic substances, e.g. lipstick”. Robotar för målning i allmänhet finns på B25J 11/0075 ”Manipulators for painting or coating”, men det är snarast tillämpningen för läppstift som är det nya i Simones uppfinning.

Varför är det viktigt att uppfinningar klassificeras?

Klassningen gör det lättare att leta efter uppfinningar som gjorts tidigare. Klassystemen är en karta över all teknik som finns. Att klassa en uppfinning innebär att man talar om var på kartan den hör hemma. Det gör att man kan leta efter en uppfinning där man vet att det finns liknande teknik.

Den största fördelen med klassning är att den är oberoende av språket. En klassymbol ser likadan ut oavsett vilket språk uppfinningen har publicerats på. A01B 1/02 betyder till exempel ”spade eller skyffel” på alla språk i världen.

Att man slipper använda ord när man söker är ofta en fördel även när man söker på sitt eget språk. Inom patentbranschen finns det många som inte gärna kallar en spade för en spade, utan hellre använder formuleringar som liknar dem man hittar i gamla Nordisk Familjebok: ”handredskap för grävning, bestående av ett blad och ett skaft”. Sådana formuleringar hittar man inte om man bara googlar.

Dessutom finns det många ord som har flera betydelser, till exempel ”lager”. Olika typer av lager, till exempel kullager, skikt, förråd och underjäst öl, finns i olika klasser. Så om man söker med klassymboler slipper man en massa skräp.

Finns det någon robot du själv saknar i din vardag?

Det är tråkigt och tidsödande att plocka ur diskmaskinen på morgonen. Det skulle en robot kunna göra. Eller kanske göra rent i akvariet…

Tack Anders!

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Till sist:

Simone Giertz drar nu till San Francisco för att göra mer teve tillsammans med Adam Savage från programmet Mythbusters. PRV-bloggen önskar lycka till!

Källa: Di Weekend, idg.se, Tested samt Simone Giertz kanal på Youtube

Kommentarer inaktiverade för The Class of Shitty Robots

Under patent

Kommentarer inaktiverade.