Digitalisering av immateriella värden med Anders Persson

Anders Persson, IT-chef på PRVAnders Persson arbetar sedan ett år tillbaka som IT-chef på PRV och har lång erfarenhet inom digitalisering och verksamhetsförändring – i förening.
Innan Anders kom till PRV var han verksam inom Apoteket och ledde programmet att transformera Apoteket från monopol till avreglering, en gigantisk omställning där bland annat 65%  av IT-kostnaderna skulle skäras ner på 24 månader. Att  Anders också är affärsarkitekt underlättade – i den rollen handlar det om att förstå affärsmodeller och ta hand om tillgångarna, ofta med stora immateriella värden. ” I förändringsprocesser måste man våga involvera och innovera affärsmodellen”, förtydligar Anders.

Anders ser digitaliseringen som en stark katalysator för verksamhetsutveckling och effektivisering inom företag och offentliga verksamheter. Den hjälper till att möjliggöra transformation på ett kraftfullt sätt. ”Det finns inga IT-projekt, bara verksamhetsprojekt.  Det är behoven inom en verksamhet som leder till IT-projekt”, menar Anders.

Några frågor till Anders:

Vad gör PRV i detta nu?
– Vi fortsätter resan mot ett gemensamt PRV och tar fram en e-tjänstportal för våra kunder och intressenter, där kundnyttan är i fokus. Allt vi gör utgår från kundens perspektiv. Vi sätter också upp ett centralt projektkontor, med övergripande styrning av verksamhetens projekt. Målsättningen är att kunna leverera snabbt och löpande på ett agilt sätt.

Vilka utmaningar ser du i det internationella perspektivet?
– Vi måste balansera vår egen digitaliseringsresa med de ökade krav vi har på våra internationella samarbetspartners EPO och EUIPO, immaterialrättsorganisationerna i Europa. Vi har flera IT-system gemensamt vilket gör digitaliseringen till en svår och spännande balansakt. Immaterialrätt är ju ett globalt system där vi utöver vår expertis bidrar med kvalitativa sökverktyg.

Hur ser du på säkerhet och sekretess?
– På PRV är det avgörande frågor eftersom den information vi förvaltar representerar mycket stora värden hos företagen. Vi har en särskilt vass och viktig uppgift i att skydda kunden.

Berätta lite om din bakgrund!
– Mina tidigare erfarenheter inom IT och verksamhetsutveckling spänner över många branscher som bank, amerikansk IT-leverantör, Telia, Statskontoret, Apoteket, konsultbolag och nu PRV. Oavsett storlek är det komplexiteten som är avgörande för lösningarna – det måste bli rätt i förhållande till affärsmodellen och de immateriella tillgångarna i verksamheten.

Hur är ditt ledarskap?
– Jag arbetar utifrån det som situationen kräver. På dagarna åker jag hiss från en operativ och praktisk nivå till övergripande diskussioner på ledningsnivå. Situationen får också avgöra hur coachande eller målstyrande jag behöver vara. Olika kompetenser och roller på arbetsplatsen behöver olika sorters styrning. I relation till systemutvecklare är ofta den coachande stilen mest behövd. God kontakt mellan medarbetare och trivsel är ovärderliga immateriella tillgångar på en arbetsplats.

Anders Persson, IT-chef på PRV

Anders Persson, IT-chef på PRV

Minns du ditt första möte med Internet?
– Ja, jag arbetade hos Kuwait Petroleum Sweden som var ett internationellt bolag. Våra IT-avdelningar i Sverige, England, Tyskland, Frankrike och Italien kommunicerade med hjälp av föregångaren till Internet. Vi skickade meddelanden till varandra  och då uppfattade jag det främst som ett praktiskt arbetsverktyg i vår vardag. Vi föreställde oss då inte hur det skulle revolutionera världen.

Tack för samtalet!

/Anna Engquist, strateg digitala medier på PRV

Vill du ta del av Anders reflektioner och kunskap?

Anders är utnämnd digitaliseringsexpert på IDG där du kan läsa hans artiklar. Hos Dataföreningen leder Anders utbildningen till certifierad programledare som kompetensutvecklar seniora chefer inom verksamhetstransformation med hjälp av digitalisering. Här laddar du ner whitepapers om hur du lyckas med din digitala transformation, en artikelserie som Anders skrivit tillsammans med Steve Brdarski.

Kommentarer inaktiverade för Digitalisering av immateriella värden med Anders Persson

Under innovation

Kommentarer inaktiverade.