PRV i Almedalen: Kvinnliga innovatörer – Hur kan de bli fler?

ideasInnovation är en genusfråga – det framgår tydligt i statistiken över inkomna ansökningar till PRV. Bara 6-7 procent av inkomna patentansökningar kommer från kvinnliga uppfinnare. Det låga antalet ansökningar har varit konstant de senaste tio åren, trots att kvinnorna blir allt fler på forskningsutbildningarna och i teknikintensiva verksamheter. Vad beror detta på och hur lockar vi fler kvinnor till tekniktäta, innovativa branscher?

Den 5 juli kommer PRV att vara på plats i Almedalen för att diskutera dessa frågor med representanter från näringsliv och politik.

En av deltagarna är Ylva Ryngebo, från företaget MID – Medical Innovation Design. Efter att ha jobbat som röntgensjuksköterska i drygt 20 år började hon utveckla egna produkter inom diagnostisk radiologi. Som en av få kvinnliga entreprenörer med ett antal patent i bagaget har hon kunnat samla många erfarenheter inom entreprenörskap och innovation.

Ylva, seminariet har temat ”Kvinnliga innovatörer – hur kan de bli fler”. Finns det någon särskild aspekt eller fråga som du tycker är särskild viktig att lyfta och som du gärna skulle vilja diskutera under seminariet?

– Det borde göras enklare system för att ta sig fram både som innovatör och företagare  idag. Detta gäller båda könen. För att kunna driva fram en uppfinning till en lönsam innovation så krävs det ofta att man även startar företag . Mycket idag är anpassat efter redan etablerade företag som både har kapital och flera anställda. Där tror jag många, framför allt kvinnor, backar och känner viss osäkerhet. Systemen idag är både krångliga och kostsamma. Som till exempel patentsystemen  som inte direkt är anpassade efter den lille uppfinnarens plånbok.

 

Yla Ryngebo. Foto: MID Instruments.

Ylva Ryngebo. Foto: MID Instruments.

Vilka är dina tre bästa tips för kvinnor som funderar på att förverkliga sin innovation?

–  Ta ett steg i taget, håll i pengarna. Mycket kan man göra själv eller få hjälp av sitt nätverk.
–  Med sunt förnuft och envishet så kan man komma långt.
–  Ta råd av experter men var samtidigt kritisk och tänk själv.

 

Seminariet modereras av Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik och äger rum den 5 juli klockan 8.00-9.00 på O’Learys uteservering, Strandgatan 13. Mer information om seminariet finns i Almedalskalendern.

Varmt välkommen!

/Margarita Linné, kommunikatör

2 kommentarer

Under innovation

2 svar till “PRV i Almedalen: Kvinnliga innovatörer – Hur kan de bli fler?

 1. Anders Johansson

  Återigen blandar man ihop ordet innovatör med uppfinnare i sammband med forskning och hög utbildning.

  Om jag tar en liknelse.
  Lika lite som en DJ skapar ny musik.
  Är en teknikutbildad en uppfinnare.
  Det satsas oerhörda pengar på det tekniska i forskningsstöd till olika universitet.
  Men det är som att endast bidra till bättre studiomateral och musikredskap. Musik skapas inte genom att trycka på en knapp.
  Men den som gör musiken (uppfinnaren)
  står ofta helt utan stöd av samhället.
  Men bland uppfinnare är det ganska jämt fördelat. Sedan hur många som godkänns är upp till PRV och uppfinningens egenhet.

  • Margarita Linné

   Hej Anders,

   Tack för din synpunkt! Du har helt rätt i att en innovatör inte alltid är lika med en uppfinnare.

   Det vi vill lyfta i denna text och i seminariet är varför andelen kvinnor som söker patent endast ligger på 6 procent, när andelen kvinnor som går en teknisk utbildning ökar stadigt. För enkelhetens skull har vi utgått ifrån att kvinnor som går en teknisk utbildning senare i livet snarare kommer att söka patent för en egen uppfinning, än vad kvinnor gör som inte har gått en teknisk utbildning. Detta som en ingång till diskussioner om varför kvinnor fortfarande är underrepresenterade i patentstatistiken.

   Hälsningar / Margarita Linné, kommunikatör