Vad kostar det att registrera ett varumärke?

Eva Björk

Eva Björk, en av medarbetarna i PRV:s kundsupport

Många ärenden till PRV:s kundsupport handlar om varumärkesfrågor. Men vad är det kunderna funderar över på området? Vi ringde upp Eva på supportnumret 08-782 28 00 för att ta reda på mer.  

Hej Eva! Du har koll på varumärken – vad är kundernas vanligaste frågor?

– Självsökande kunder vill veta varför de ska registrera sitt varumärke, vilket slags skydd man söker och hur man gör. Vi tipsar ofta om länkarna ”Guide inför varumärkesansökan” och ”Ansöka om varumärke” för bra grundinformation. Det är viktigt att veta att det finns många olika typer av varumärken och vad alla alternativ betyder så att varumärket får rätt skydd.

Med kunden i luren kan Eva hjälpa till att söka på ett identiskt namn i Svensk varumärkesdatabas för att se om det redan finns registrerat. Det är upp till kunden att sedan välja att göra en ansökan.

– När man ansöker måste man ange vad varumärket ska användas till och inom vilken klass man vill registrera det. Ofta undrar kunden just vad som menas med att klassificera varor och tjänster – de vill ju bara registrera ett namn eller en logga. Men klassificeringen är grunden för varumärkesskyddet.

Varför är det viktigt med klassificering?
– Jo, det är lätt att tro att varumärket är registrerat för alla varor och tjänster, men i själva verket söker man skydd i en eller flera klasser man har valt ut. Ta varumärkena Always och Snickers, som exempel. De finns skyddade inom olika klasser – från bindor och choklad till arbetskläder – och ägs av olika företag.

Eva berättar att de alltid råder kunden att titta igenom sin varumärkesansökan noga innan den lämnas in. Det är mycket svårt att göra några ändringar i efterhand av varumärket eller varuförteckningen.

– Enligt varumärkeslagen får ändringen inte ändra helhetsintrycket av det redan ansökta eller registrerade varumärket.

Hur mycket kostar det att ansöka om varumärkesskydd?
– Det finns två ansökningsavgifter beroende på ansökningssätt. Vår e-tjänst ”Svensk Varumärkesansökan” är billigast. Söker du skydd in en klass kostar det 1800 kronor och gör du en pappersansökan får du lägga på 500 kronor. Sedan betalar du 900 kronor för varje ytterligare klass. Alla prisuppgifter finns på sidan avgifter och betalning.

Vad brukar ni mer tipsa om?
Ibland kan det vara bra för kunden att kontakta ett ombud för att få mer ingående hjälp och strategier för sitt varumärke. Vi kan ge allmän information och vägledning, men inte vara rådgivare eller konsult.

Finns det något som kunderna knorrar om?
– Det händer att de tycker att vi har lång handläggningstid. Då förklarar vi processens alla steg: en ansökan kräver en ganska omfattande granskning och ska göras rättssäkert enligt varumärkeslagen. Då brukar förståelsen vara större!

Kommentarer inaktiverade för Vad kostar det att registrera ett varumärke?

Under immaterialrätt, varumärke

Kommentarer inaktiverade.