Vackert spel i fotbolls-EM

Fotbolls-EM i Frankrike lamslår öriken och dämpar brexit. Inför de avgörande slutspelsmatcherna kan vi konstatera att 103 stycken mål har noterats, vilket ger ett snitt på 2,15 mål per match. En smula futtigt kan tyckas och faktiskt det lägsta snittet sedan 1996. Är det fel på bollen, tro? Knappast, hävdar Adidas som spenderat 18 månader med att utveckla den officiella matchbollen kallad ”Beau Jeu”, vilket kan översättas till ”Vackert Spel”.

Adidas Beau Jeu. Officiell matchboll för Euro 2016.

Adidas Beau Jeu. Officiell matchboll för fotbolls-EM 2016.

Immaterialrättsligt skyddad är den också. ”Beau Jeu” är registrerat varumärke och patentansökan är inlämnad, se EP 3000509 A1. Av ansökan framgår att bollen gjuts i en tredimensionell form för att anta perfekt sfärisk form och att mönster och färgsättning är optimerade för att erbjuda god synlighet i luften, bra grepp och goda flygegenskaper.

Gjutform och mönster enligt patentansökan.

Gjutform och mönster enligt patentansökan.

Allt det där är säkert jättebra, men om man vill ha fler mål är det för mig uppenbart att mindre god synlighet i luften, oljigt grepp och irrationella flygegenskaper är målgivande egenskaper. Tips till Adidas inför nästa fotbollsmästerskap. Ni kan kalla den ”Beau But” eller ”Vackert Mål” istället.

Läs mer om målgivande uppfinningar och hur man skyddar sådana på prv.se.

 

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Vackert spel i fotbolls-EM

Under patent

Kommentarer inaktiverade.