Har du frågor om immaterialrätt? – Vi har svaren!

telefon

Det finns många frågor att ställa kring immaterialrätten. För en nybörjare kan alla regler och lagar uppfattas som en djungel. Då är det tur att PRV har en utmärkt kundsupport som står redo att hjälpa till med vägledning och svar.

PRV:s kundsupport finns både i Stockholm och i Söderhamn. I Stockholm hjälper man till med frågor som rör bland annat patent och i Söderhamn hanteras frågor kring exempelvis varumärkesskydd och designskydd.

Och vi ingenjörer som mest arbetar med den tekniska granskningen av patentansökan, vi har möjlighet att lyfta blicken och sitta med en stund på PRVs kundsupport för att få en känsla för vilka frågor som ställs och vilka svar ges.

Jag sitter en eftermiddag med Cecilia på kundsupporten i Stockholm. Telefonen ringer och frågorna börjar strömma in. Det är högt och lågt:

  • Hur gör man för att överlåta ett patent? Är det ens möjligt?
  • Kan jag få reda på om min granne har sökt några patent?
  • Kan man söka ett europapatent?
  • Kan PRV hjälpa till med att söka patent?

Jag blir imponerad över svaren, de är utförliga och tydliga. Cecilia hänvisar ofta till PRV:s hemsida och guidar till de rätta informationskällorna. Hon berättar om Svensk Patentdatabas där man själv kan söka bland de svenska patenten och de patentansökningarna som hunnit bli offentliga. De mer specifika frågorna kopplas till tekniska eller juridiska enheterna. Ibland får hon hjälpa kunderna på traven med deras frågor. Allt är kanske inte som det verkar:

  • Jag har har ett 10 år gammalt patent och vill nu förlänga mitt patentskydd, ska jag skicka in en ny ansökan? – undrar en kund.

Här är det något som inte stämmer. Det går inte att söka patentskydd för en redan känd uppfinning. Tillsammans med Cecilia kommer kunden fram till att det är varumärkesskydd frågan gällde. Samtalet kopplas vidare till Söderhamns kundsupport. Det rasslar från tangentbordet när Cecilia styr om samtalen, hon verkar känna precis alla här på PRV!

Samtliga kunder som ringt kundsupporten under den eftermiddan får svar och djungeln har nog blivit lite mindre snårig för dem.

Har du någon fråga om patent, varumärke, design eller inom något annat av PRV:s alla områden? Prova och ring Cecilia och hennes kollegor – jag är säker på att du får svar.

Ewa Björk, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Har du frågor om immaterialrätt? – Vi har svaren!

Under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.