Får man stjäla en dans?

IMG_9760_dv

Bild: beyonce.com

Imorgon kväll intar Beyoncé och The Formation World Tour Stockholm och Friends Arena. Med hits om Crazy in Love, Halo och bloggredaktionens inofficiella hymn Run the World (Girls) är Beyoncé en av 2000-talets absolut största underhållare.

Affärsmagasinet Forbes har placerat Beyoncé på fjärde plats när de listat de 100 mäktigaste och mest inflytelserika kändisarna i världen.

I samband med att världsturnén drog igång i våras anklagades Beyoncé för att plagiera koreografin från den svenska koreografen Alexander Ekman. I videor från konserterna syns Beyoncés dansare göra ett nummer i vatten. Ett nummer med likheter med Ekmans The Swan Lake som sattes upp på Oslooperan 2014.

Men vad gäller för upphovsrätt och dans?

På PRV menar vi att man inte kan registrera något immaterialrättsligt skydd för dans (eller mim, etc.).

Däremot skyddas dans av upphovsrätt, under förutsättningen att de vanliga rekvisiten för skydd är uppfyllda: verket (det vill säga dansen) skall uppnå en viss verkshöjd till den grad att den är ett resultat av upphovsmannens egna andliga skapande och att den uppvisar en tillräckligt stor grad av originalitet. Även improviserad dans kan skyddas av upphovsrätt.

Läs mer om upphovsrätt här.

/Oscar Dieden – kommunikatör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Får man stjäla en dans?

Under upphovsrätt

Kommentarer inaktiverade.