Getingsommar

Ska fällan apteras med saft, socker, vinäger, sill, öl eller parfym? Är napalm bättre än bensin vid attack av själva boet? På nätet hittar man mer eller mindre goda argument för de flesta metoder. Själv är jag förtjust i de där racketarna som utdelar en (ibland) dödande elchock. Tyvärr är mitt ur funktion efter en dålig forehand på kräftskivan. Och i butiken är de slut. Kanske patentdatabaserna ruvar på en lösning? PRV-bloggen kollar upp.

Årets semester bjöd på mycket vackert väder. Och många irriterande getingar. Kanske inte som sommaren 1959 då Sverige enligt legenden invaderades av getingar, men illa nog. I alla fall när varje glasspaus och utelunch blir ett drama innefattande både hysteriska minderåriga och en och annan hysterisk förälder.

Det visar sig att det finns gott om patentsökta fällor och avlivningsmetoder, så något av en olägenhet har vissa insekter uppenbarligen betraktats som under lång tid. Notera bara följande klasser i Cooperative Patent Classification:

A01M 1/023 . . {Attracting insects by the simulation of a living being, i.e. emission of carbon dioxide, heat, sound waves or vibrations}

A01M 1/20 . Poisoning, narcotising, or burning insects

A01M 1/2094 . . {killing insects by using temperature, e.g. flames, steam or freezing

A01M 1/22 . {Killing insects} by electric means

Just elchocksmetoden tycks ha figurerat länge, se t.ex. patentskrift SE 3668 C1 från 1891 som beskriver ett glödande, elektrifierat nät för avlivning av insekter. Genomgående hittar jag mest väl kända anordningar; giftspray eller fällor apterade med något sött. Möjligen bör fällan vara maskerad som en flugsvamp som föreslås i patentskriften SE 196926 C1. Den nyfikne kan själv beskåda relaterade varianter i Svensk Patentdatabas som nås från prv.se.

Getingfälla maskerad som en flugsvamp enligt SE 196926 C1. Slugt.

Getingfälla maskerad som en flugsvamp enligt SE 196926 C1. Slugt.

Nä, någon revolutionerande mirakellösning hittar jag inte. Kanske värt att prova ett sent inkommet husmorstips – getingspray i grillmarinaden. Rapport kanske följer.

/Jonas Holmqvist, patentingenjör på PRV

Kommentarer inaktiverade för Getingsommar

Under patent

Kommentarer inaktiverade.