Vem har tillverkat kopian?

Foto: London Scout

Foto: London Scout

Höstlovet är här, ett skollov som de som är lite äldre kanske minns som lingonlovet, det var då som skolbarn fick ledigt från skolan för att plocka de bär som behövdes till sylt och saft för familjen. Det var på den tiden då alla behövde bidra till familjens välbefinnande. För de flesta av oss är det något som vi nästan blickar tillbaka på med en romantisk känsla – det var tider det. Idag är det annorlunda.

Många av oss åker på semester, ofta till varmare breddgrader där vi kan njuta av sol, bad och fynda något på en öppen marknad; kanske en märkesväska, den där tröjan du aldrig gett dig råd att köpa eller ett par sportskor till en bråkdel av det skulle ha kostat hemma i Sverige. Det är inte en slump att priset är en bråkdel av vad du skulle ha betalat hemma.

Inte sällan är det du köpt tillverkat av barn – inte på sin lediga tid efter skolan – skolan har blivit ersatt av 12 timmars skift på en fabrik där de jobbar under oacceptabla förhållanden, allt för ofta med kemikalier som aldrig skulle godkännas i Sverige och som definitivt aldrig skulle få finnas i kläder, väskor eller skor. Sanningen är den att ditt fynd kan skada dig själv och med all säkerhet skadar det andra och finansierar en global kriminell verksamhet som idag omsätter lika mycket som droghandeln.

/Peter Hedin, PRV

Kommentarer inaktiverade för Vem har tillverkat kopian?

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.