Dagens boktips: UppfinnarJohanna

Det är när vi börjar läsa som det lyfter. Orden passar ihop och meningarna bildar melodier. Ungarna tystnar. Snart kommer skrattet. PRV-bloggen har läst UppfinnarJohanna – hela sviten.

johanna-x-3

Att vara uttalad normkritisk är svårt. Det finns en inbyggd problematik i att den som säger sig gå emot en norm själv måste definiera den. Risken finns att råka trampa på någon, eller klappa läsaren på huvudet.

Egentligen är ju normkritik inget ovanligt i sagor. Nästan varje folksaga går ut på att avslöja kollektiv dumhet – kejsaren saknar kläder – eller att fula ankungen faktiskt är lika fin som alla andra.

Böckerna om UppfinnarJohanna ges ut på Olika förlag, som ger ut ”nytänkande böcker om vardagen”. Man vill ge barn lika möjligheter att skapa en positiv identitet utan förlegade normer och föreställningar.

När det kommer till uppfinnarverksamhet slår Olika förlag huvudet på spik. Bara en av tio uppfinnare (eller patentsökare) är kvinna. Det är problematiskt.

Men, när man läser är det svårt att inte börja studera färger, former och längder. Vem är snäll och vem är smart? Och vem möter inte kraven för social samvaro? Arbetsskadad av granskning är jag, men texten blir till slut ganska tråkig…
 
Hög läsbarhet vid högläsning

Jag bestämmer mig för att ta hem trilogin om UppfinnarJohanna över helgen. Tre böcker, tre kvällar. En per kväll.

Trodde jag. Det blev alla tre böckerna, tre gånger samma kväll. Tre kvällar i rad.

Ungarna älskar UppfinnarJohanna. Böckerna är tänkta för 3-6 åringar, men det är min åttaåring (tjej) som är den ivrigaste omläsaren.

Och det är vid högläsning som det lyfter. Orden passar ihop och meningarna bildar melodier. Det låter bra. Ungarna tystnar, skrattar och blir engagerade.

Högsta betyg 

Det är tre titlar man måste ha koll på: Här kommer UppfinnarJohanna, UppfinnarJohanna & skrämselmaskinen, och Full fart, UppfinnarJohanna.

”Skrämselmaskinen” är bäst. Inte bara ur patentperspektiv – maskinen uppvisar tydlig teknisk effekt – historien håller också rent dramaturgiskt.

Alla har vi känt oro. Johanna har gått på kollisionskurs med ”taskmörten” och löser det med en maskin som skrämmer livet ur taskmörten. Nästan.

Effekten verkar ihållande, för den tidigare taskiga tjejen dyker upp som oroad åskådare i nästa bok, Full fart, UppfinnarJohanna. Här har Johanna uppfunnit en ”slippa-gå-maskin” och tagit en fungerande modell med till skolan.

Hur den går ska vi inte avslöja, men här dyker också en annan karaktär in, från det första äventyret – Surolle – som nu är snäll.

Serien om UppfinnarJohanna får betyget fem patentbrev. Det är det högsta. Böckerna är utmärkta och överkomliga klappar under granen. Vill man snåla nöjer man sig med UppfinnarJohanna & skrämselmaskinen.

5-x-patentbrev
(Fem patentbrev = högsta betyg)

Dooiiiiing..!!! Dagens boktips:
”UppfinnarJohanna” – av Ann-Christine Magnusson och Lovisa Lesse.

Nina-nina-ninanna…

Stefan Hultquist, enhetschef och utbildare PRV

Till sist:

Jag föddes in i den försöksgrupp som förmodligen överkonsumerat boktips av Stefan Mählqvist. Svt gjorde Boktipset i över 200 avsnitt, mellan -76 och -89.

Om programmet var normkritiskt vet jag inte – en man som sträcker ut i en regnbågsfärgad soffa – men förmodligen är det ett av skälen till att antracitgrå enfärgat säljer så bra på sofforna idag. Personligen saknar jag programmet.

Mer om UppfinnarJohanna på PRV-bloggen här!

Kommentarer inaktiverade för Dagens boktips: UppfinnarJohanna

Under patent

Kommentarer inaktiverade.