Vem äger pussyhaten?

pussyhat_wiki

Foto: Brian Allen, Voice of America / Wikipedia

 

En rosa stickad mössa med kattöron sprids över världen. Mössorna är för det mesta stickade hemma av olika privatpersoner, men följer alla en och samma beskrivning för att få de karakteristiska öronen. Den har blivit en symbol för jämställdhet och kvinnors lika rätt och värde. Men hur fungerar det egentligen med stickbeskrivningar och upphovsrätt?

Christian Nilsson, senior jurist på Patent- och registreringsverket, reder ut begreppen.

Vad gäller när det kommer till upphovsrätt och stickbeskrivningar?
Beskrivningen skyddas av upphovsrätt. Det skyddet uppkommer automatiskt, förutsatt att beskrivningen är tillräckligt originell. Upphovsrätten är alltså inget skydd som skaparen behöver söka.

Ok. Men om jag vill vara extra säker, kan jag då söka något skydd för en stickbeskrivning?
Du kan söka mönsterskydd för beskrivningen. Genom en mönsterskyddsregistrering får du ett bevis på att du har ensamrätt till din unika design.

Du skulle också kunna söka varumärkesskydd för utstyrseln (produktens utseende).

I fallet med pussyhaten, vem har upphovsrätten till stickbeskrivningen och till själva mössan som blir produkten av stickningen?
Det är skaparna till stickbeskrivningen som har upphovsrätten till såväl beskrivningen som till själva mössan, förutsatt att beskrivningen och mössan är tillräckligt originella. Med originell menas att den är resultatet av skaparnas egna intellektuella prestation.

Det innebär förstås inte att alla som stickar en mössa begår ett intrång i upphovsrätten. Det är upp till skaparna hur de vill använda sig av sin upphovsrätt.

Skaparna till pussyhaten sprider beskrivningen på internet själva och uppmanar andra att sticka och bära mössan. Har de ändå upphovsrätt?
Det spelar ingen roll hur skaparna väljer att sprida sin produkt, de har ändå alltid upphovsrätt. Skaparna kan mycket väl släppa sin produkt fri för alla att använda. Men tänk dig att någon helt plötsligt förvanskar mössan, till exempel genom att lägga till eller ta bort något, och börjar använda den i ett helt annat syfte. Då kan skaparna använda sig av sin upphovsrätt. Och den som har förvanskat mössan och gjort en för skaparna kränkande ändring har då gjort sig skyldig till intrång.

Skulle jag kunna söka designskydd för pussyhaten om jag sticker en?
Nej, det kan du inte. För att du ska få designskydd för mössan måste det vara en ny, inte tidigare känd design. Den som har skapat en ny design har visserligen tolv månader på sig att söka designskydd från det att designen blev känd. Men det gäller just skaparna, och ingen annan.

/Henrietta Thollén, kommunikatör på PRV

4 kommentarer

Under upphovsrätt

4 svar till “Vem äger pussyhaten?

 1. Camilla Nilsson

  Av de bilder som cirkulerat på nätet och andra media framgår tydligt att mössorna inte är tillverkade enligt samma mönster eller ens med samma teknik. Enbart på denna länk https://www.pussyhatproject.com/blog/2017/2/17/the-sea-of-pink
  finns ett stort antal mönster för såväl stickning, virkning, krokning som sömnad.
  För någon med grundläggande erfarenhet av dessa hantverk, skulle det inte vara svårt att självständigt skapa en rosa mössa med kattöron utan att ens ha sett den första beskrivningen. Hur långtgående är egentligen skyddet med dessa förutsättningar?

  • Christian Nilsson

   Hej Camilla,

   tack för en bra fråga. Det är tyvärr ganska svårt att ge ett kort svar. Men här ett försök: Generellt kan man säga att desto enklare (mindre originell, mindre särpräglad) design mössan har, desto mer lik kan andra mössor vara utan att det skall vara fråga om något otillåtet. (Det här uttrycks på lite olika sätt i de skilda lagarna som nämns i artikeln.)

   Hälsningar

   Christian Nilsson

   • Camilla Nilsson

    Men vilken mössa är det Du menar är den skyddade pussyhaten, vars beskrivning Ni säger att ”alla” följt? De över 100 beskrivningar som finns på communityn Ravelry http://www.ravelry.com/patterns/search#query=Pussyhat har stickats i tusentals exemplar, varav många med stora variationer från respektive beskrivning. Därutöver kommer alla de mössor där skaparen inte följt någon beskrivning över huvud taget, eller inte registrerat den på Ravelry.
    Är det egentligen möjligt att få upphovsrätt till så värst mycket mer än beskrivningen? Alla bestämmer själv över i vilka sammanhang de använder sina egna kläder, oavsett om de själva eller någon annan utformat dem?

 2. Christian Nilsson

  Hej igen Camilla,

  jag är inte så insatt i mössfenomenet i sig, utan har försökt redogöra för vad som gäller för stickbeskrivningar och kläder (i det här fallet mössor) mer generellt.

  Vad gäller din första fråga, om jag förstår dig rätt, så hänvisar jag till mitt tidigare svar, men skall försöka vara mer tydlig.

  För att någon skall få upphovsrätt till något hon skapat – som exempelvis en bok, ett datorprogram, en låt eller formgivningen av en produkt (exempelvis en mössa) krävs att det som skapas har verkshöjd. Det är ett juridiskt begrepp, som också kan uttryckas som att det som skapats skall vara originellt på så sätt att det är upphovsmannens egna intellektuella skapelse. (Det här låter krångligare än vad det är.) Det ställs ganska låga krav på verkshöjd/originalitet för att något (exempelvis formgivningen av en mössa) skall skyddas av upphovsrätt. Men – desto lägre originalitet formgivningen av en mössa uppvisar, desto mer lik kan andra mössor vara utan att det blir ett intrång i upphovsrätten till den ”första mössan”. Det kan alltså i teorin förekomma en massa mösstyper som är lika varandra men som ändå inte innebär ett upphovsrättsintrång i relation till varandra. Det beror som sagt på hur originell formgivningen är.

  Vad gäller din andra fråga: upphovsrätten (vad avser en mössa) innebär förenklat uttryckt en ensamrätt för den som har skapat formgivningen till att tillverka eller göra mössan (eller stickbeskrivningen) tillgänglig för allmänheten. (Det senare är också ett juridiskt begrepp som låter krångligare än vad det är, och det är inte direkt relevant för din fråga, så jag utvecklar det inte mer här just nu). Så visst – alla bestämmer i vilka sammanhang de använder sina kläder, precis som du säger. Och det oavsett om de själva eller någon annan skapat dem.

  Det finns också inskränkningar i upphovsrätten som innebär att man som privatperson har rätt att framställa ett eller några få exemplar av ett upphovsrättsligt skyddat verk (tänk en mössa) för privat bruk.

  Sammanfattningsvis: man kan ha upphovsrätt både till stickbeskrivningen och den färdiga mössan. Om mössan inte är speciellt originellt formgiven kan det finnas många andra liknande mössor som inte innebär intrång i upphovsrätten. Man kan tillverka ett fåtal, för privat bruk, mössor trots att mössan är skyddad av upphovsrätt. Upphovsrätten har inget att göra med i vilka sammanhang du använder dina kläder.

  Hälsningar från

  Christian