Världsbokdagen med upphovsrätten

Pippi. Saltkråkan AB

Saltkråkan AB berättar om hur man förvaltar de stora immateriella tillgångar som Astrid Lindgren skapade. Illustration: Ingrid Vang Nyman.

Världsbokdagen och upphovsrätten firas den 23 april, en temadag instiftad av Unesco, för att uppmärksamma boken och upphovsrättens betydelse för människors utveckling. Med böcker och upphovsrätt sprids kunskap, tankar och nya idéer över hela världen. PRV-bloggen helgar dagen med lästips av olika slag. Kryp upp i soffan med härlig läsning och fira World Book and Copyright Day!

/Anna Engquist, strateg digitala medier på PRV

4 kommentarer

Under upphovsrätt

4 svar till “Världsbokdagen med upphovsrätten

 1. Hur ska skolan kunna hantera en informationskampanj om upphovsrätt (som föreslås av er i debattartikeln i Aftonbladet) när vi knappt kan rekrytera lärare i landet? Regeringens prognos för lärarbristen visar på att det saknas 60 000 lärare redan 2019. 105 000 lärare saknas 2025. Lärarförbundets senaste prognos pekar mot ännu högre siffror 2019 i form av 73 000 lärare som saknas.

  Siffrorna kan jämföras med 93 000 lärare som jobbar i grundskolan idag bara för att få en känsla för vad vi talar om. Någonstans mellan 2021-2023 blir lärarbristen större än det totala antalet lärare i grundskolan.

  • Christian Nilsson

   Hej Fredrik,
   tanken är att vi skall stödja skolan i upphovsrättsliga frågor. Ambitionen är att underlätta för lärare – inte att medverka till en ökad arbetsbörda. Det är också viktigt att veta att upphovsrättsliga frågor inte enbart är synonymt med frågor om kopiering av text eller fildelning. Det handlar också om integritetsskydd, källkritik, skydd mot alternativa fakta samt rätt att ta del av information.

 2. Bokens betydelse och upphovsrättens betydelse är två helt olika saker, och att försöka sammankoppla dem är en slags politisk historierevisionism. Det trycktes böcker flera hundra år innan det fanns upphovsrättslagar. Så de är inte särskilt nära sammanvävda.

  Som tur är ignorerar de flesta ”och copyright”-biten och firar bara världsbokdagen.

  • Christian Nilsson

   Hej Jonas,

   om man talar om politisk historierevisionism (vilket är lite konstigt i sammanhanget) är det viktigt att man kan sina fakta. Den första upphovsrättsliga regleringen anses ha förekommit redan för ca 2300 år sedan. Det var när myndigheter i Aten bestämde att originalmanuskripten till dramer skrivna av Aeschylus, Sophocles och Euripides, skulle deponeras i stadens arkiv, så att man skulle vara säker på att de inte förvanskades när det gjordes kopior (det kallas numera för den ideella rätten). Boktryckarkonsten kom till Europa under slutet av 1400-talet.

   För övrigt kan jag tillägga att jag haft förmånen att arbeta mycket tillsammans med författare. Dels i egenskap av förläggare, dels i egenskap av rådgivare och föreläsare. Jag kan försäkra dig att det stora flertalet av författarna inte misstycker när upphovsrätt (det heter det på svenska) diskuteras i samband med böcker. Det är nämligen upphovsrätten som säkerställer att de får ersättning för sitt arbete – vilket gör att de kan skriva fler böcker.