Smart förpackat ljud – en uppfinning värd att prisa

EPO delar varje år ut ett innovationspris. I år är svensken Lars Liljeryd nominerad i kategorin industri för sin uppfinning som komprimerar ljud med bibehållen ljudkvalitet. En uppfinning som finns i cirka sex miljarder datorer, telefoner, appar och andra enheter.

Innovationspriset som delas ut av det europeiska patentverket, EPO, för tolfte året i rad heter European Inventor Award.

Spectral Band Replication är namnet på tekniken som Lars Liljeryd har nominerats för. Tekniken innebär att en ljudfil kan minskas till ungefär halva storleken samtidigt som ljudkvaliteten behålls. Detta är möjligt genom att ljudets lägre frekvenser sparas och sedan ligger till grund för ett återskapande av de högre ljudfrekvenserna vid uppspelandet. Något som ger en komplett ljudbild i slutändan.

mu5ld71rdcs-matthew-adame-valencia

Lars Liljeryd har många strängar på sin lyra, och har bland annat varit teknisk rådgivare, trummis i ett rockband, ljuskonstnär och entreprenör inom biotech. Det var i den sistnämnda rollen som han grundade företaget Diabetes Tools AB. Ett företag som du kan läsa mer om på PRVs webbplats.

Vem som vinner det prestigefulla priset kommer att tillkännages vid en ceremoni i Venedig den 15 juni.

Läs mer om European Inventor Award här.

Läs mer om Lars Liljeryd här.

 

Kommentarer inaktiverade för Smart förpackat ljud – en uppfinning värd att prisa

Under Okategoriserade

Kommentarer inaktiverade.