Upphovsrätten – en vardagsrätt

eaters-collective-129481När jag säger vardagsrätt tänker du kanske på mat som pasta med köttbullar eller pytt-i-panna, men upphovsrätten är minst lika vanlig i din vardag som maten du äter. Varje gång du läser en text, ser en film eller lyssnar på musik möter du upphovsrätten.

Förr gick vi och köpte en bok när vi ville läsa, hyrde en film när vi var sugna på det, eller köpte en skiva när vi ville lyssna på musik. Självklart var materialet skyddat av upphovsrätten, men det var inget som vi behövde fundera särskilt länge på. I den digitala miljön där allt finns tillgängligt bara ett klick bort måste du och jag förhålla oss till upphovsrätten på ett helt annat sätt.

Det är inte alltid lätt att veta om till exempel en film på nätet finns där med skaparens godkännande eller inte. Det kan också vara svårt att veta vad man får och inte får göra på nätet. Vad gäller till exempel vid streaming?

Som tur är har vi på PRV experter i form av jurister med specialkompetents inom upphovsrätt som kan reda ut saken för oss som tycker det känns lite krångligt.

Christian Nilsson är senior jurist på PRV och i de här artiklarna från SVT reder han ut vad som gäller vid streaming på nätet:

Detta gäller vid streaming på nätet

Ny EU-dom kan göra det olagligt att använda illegala streamingsajter

Lär dig mer om upphovsrätt

/Henrietta Thollén

Kommentarer inaktiverade för Upphovsrätten – en vardagsrätt

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.