Möt PRV i Almedalen: I huvudet på strömmaren

I Almedalen presenterar vi en rykande färsk attitydundersökning om upphovsrätt. Vår expertpanel bryter ner attityderna inom streaming och pekar ut vem som bär ansvaret.

Seminarium 2. Almedalen 4 juli 2017.

Margareta Ternell, PRV

För att få en överblick av vilka attityder som finns runt upphovsrätt och streaming i Sverige, har PRV genomfört en undersökning riktat mot allmänheten.
– Det är så tydligt i undersökningen att det främst är de yngre som laddar ned olagligt material på nätet. Flera av dem anser inte att det är så farligt, säger Margareta Ternell, marknads- och kommunikationschef på PRV. Det som är motsägelsefullt är att två av tre ändå tycker att det är ett problem att skaparna av upphovsrättsskyddat material inte får betalt när materialet sprids olagligt. Det är oväntat, säger Margareta.

Från samtalen idag på Twitter:
– Tv-serier är det vanligaste att ladda ner olagligt. Nästan ingen laddar ner musik illegalt, berättar Margareta Ternell, PRV.

– Varför saknas alltid konsumentens röst i upphovsrättsdebatten – den behövs! David Mothander, IT och Telekomföretagen.

– 2 av 3 tycker att det är ett problem att skaparna inte får betalt. De flesta ser information som nyckeln att komma till rätta med problemet, säger Margareta Ternell, PRV.

– Piracy av musik har upphört, när det finns ett legalt alternativ så verkar det hända saker, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på PRV.

Medverkande:
Andreas Ekström, journalist Sydsvenskan
Margareta Ternell, marknads- och kommunikationschef på PRV
Monique Wadsted, advokat och delägare MAQS Advokatbyrå
Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik, moderator

Arrangör: PRV

Möt PRV i Almedalen, 4 juli 2017 – här på PRV-bloggen:
Seminarium 1: Vad kan upphovsrätten göra för nyhetsrapporteringen?
Seminarium 3: Ökad export. Immaterialrättens betydelse för framgångsrik handel i andra länder

/Anna Engquist, strateg digitala medier på PRV

5 kommentarer

Under upphovsrätt

5 svar till “Möt PRV i Almedalen: I huvudet på strömmaren

 1. Ping: Möt PRV i Almedalen: Vad kan upphovsrätten göra för nyhetsrapporteringen? | PRV-bloggen

 2. Ping: Möt PRV i Almedalen: Immaterialrättens betydelse för framgångsrik export och handel med andra länder | PRV-bloggen

 3. Det är inte motsägelsefullt att unga å ena sidan tycker det är problematiskt att man inte kan få betalt för sitt arbete och andra sidan att de delar kultur på nätet. Delande kulturen är normen på Internet bland den yngre generationen idag. Här har vuxenvärlden och inte minst myndigheter och politiker en hel del att ta till sig och fundera över.

  De branscher som försökt lägga grimma på delande kulturen online såsom filmindustrin har det inte gått bra för (DVD/Bluray försäljningen har fallit med 80 procent globalt och jag pratade med en i min lokala videobutik som sade det att de funderar på att ta bort utbudet av film då den marknaden nästan har kollapsat, de får heller inte in ens alla storfilmer längre för uthyrning på Bluray).

  Men de vill också kunna dela ekonomiska resurser med varandra online på samma sätt som de delar innehåll idag. Detta är nästa stora steg framåt som jag ser det och här kommer även krypterade decentraliserade digitala valutor komma in med allt vad det innebär för det finansiella systemet och makten över ekonomin. Här kommer bli en intressant diskussion om bankernas framtid, för det är möjligt att de inte behövs längre.

  Fredrik

  • Sammanfattningsvis: De vill dela med sig av kultur som andra skapat, men de vill också dela med sig av ekonomiska resurser digitalt till den som har skapat och här finns det en frustration idag då detta inte är möjligt på de flesta stora sidor. Så delande kulturen är idag halvt fungerande för den unga generationen då de kan dela kultur med varandra, men den fungerar inte i andra hälften då de inte kan dela med sig av ekonomiska resurser till den som skapat.

 4. Ping: PRV lyssnade i Almedalen | PRV-bloggen