Kolla in favoritserien på utlandssemestern

I våras röstade EU-parlamentet igenom en överenskommelse som innebär att vi kan ta med våra online-tjänster som Netflix och Viaplay på semestern. Hurra! Snart kan jag kolla in favoritserien Orange is the new black på Mallorca.

nick-karvounis-123491

Portabilitetförordningen är svårt att säga, men det är alltså det den kallas – den överenskommelse som innebär att jag kommer kunna kolla på favoritserien eller lyssna på favoritlåten från solstolen på Mallis. Senast under det första kvartalet 2018 ska den träda i kraft i alla EU:s medlemsländer.

Catharina Ekdahl är jurist på PRV och hon berättar för mig att det finns en tydlig koppling mellan portabilitetförordningen och upphovsrätten.

–  Portabilitetförordningen handlar egentligen helt och hållet om upphovsrätt. Det pågår ett arbete med en modernisering av upphovsrätten i EU, och det här beslutet är ett steg för en modernare upphovsrätt.

Varför har man fattat det här beslutet?

– Ett uttalat mål är att man vill främja innovation. När portabilitetsförordningen börjar gälla kommer det vara möjligt för innovatörer att släppa tjänster som kan användas i andra länder. Det vinner både vi som konsumenter, rättighetsinnehavarna och distributörerna på.

För vilka tjänster gäller förordningen?

– Den gäller för alla avgiftsbelagda tjänster som till exempel Netflix och Spotify. När upphovsrättslagen är moderniserad kommer portabilitetförordningen även att gälla för avgiftsfria tjänster som till exempel SVT play.

Är det något mer vi behöver veta om portabilitetsförordningen?

– Det är bra att veta att den bygger på att du vistas tillfälligt i EU-landet. Om du bosätter dig i ett annat land ska du använda de tjänster som finns i det landet, men om du åker på semester eller studerar en termin utomlands kan du ta med din svenska tjänst. Leverantörerna har rätt att kontrollera att du befinner dig tillfälligt i det andra landet.

Det är också bra att veta att leverantörerna är skyldiga att se till att du har tillgång till tjänsten i ett annat land, men inte att ge dig samma kvalité som i Sverige. Kvalitén beror på uppkopplingen i det land du besöker, och kommer därför säkert att variera.

Så, för att sammanfatta; vi konsumenter får ta del av kreativt skapat innehåll var i EU vi än befinner oss, och samtidigt säkerställer förordningen att rättighetsinnehavaren får ersättning. Fantastiskt bra tycker PRV-bloggen.

/Henrietta Thollén, kommunikatör

2 kommentarer

Under immaterialrätt

2 svar till “Kolla in favoritserien på utlandssemestern

 1. Modernisering? EU kommissionens förslag om länkskatt och filtrering av Internet kommer svårt skada oss Internet användare. Det är vi som får betala med vår frihet för att den kulturella sektorn och tidningarna inte klarar av att anpassa sig till ett modernt digitalt samhälle. Det är oerhört skrämmande att PRV kallar detta för modernisering.

 2. Sådan tur är det vi konsumenter som sitter på plånboken. Och vill vi inte betala så är upphovsrätten värd noll kronor. Det är uppenbart att vi som konsumenter nu äntligen använder vår plånbok för att visa vilka branscher som ger oss det vi vill ha och vilka som inte gör det. Filmindustrin håller på att dö då 80 procent av marknaden för DVD/Bluray har försvunnit på 3 år.

  Tidningarna som vill ha länkskatten är nära konkurs då vi konsumenter inte längre är intresserade av att betala för dem. Ska vi konsumenter nu behöva ta tag i konstbranschen också för att visa hur orimlig den situation vi är i där vår frihet tas ifrån oss, där vårt öppna Internet tas ifrån oss för att stärka upphovsrätten på vår bekostnad (som i fallet med Wikimedia nu och offentlig konst)?

  Över 130 000 har protesterat mot EU-kommissionens förslag då det som sagt ovan skulle skada oss Internet användare svårt. Att Geoblocking försvinner är bra. Det är en omodern konstruktion som borde försvunnit för länge sen. Vi har ett existensiellt hot mot Internet i EU-kommissionens förslag och det måste stoppas. Sen ska vi ta tag i resterande av problemen med upphovsrätten. Till exempel den ohållbara kopieringsavgiften. Exempel:

  A. Om jag köper en extern hårddisk ska jag betala privatkopieringsersättning för den.

  B. Om jag köper en intern hårddisk, en liten låda och några skruv och sätter ihop det till en extern hårddisk så ska jag inte betala denna ersättning för privatkopiering.

  Känns det rimligt? Jag förväntar mig att PRV skaffar sig en betydligt mer balanserad inställning till copyright än den ni har nu för den är idag så kantad åt upphovsrättsinnehavarna att vi Internet användare knappt ens är med på kartan i hur myndigheten agerar