Vi kan minska marknaden för piratkopierade varor

Susanne Ås Sivborg, generaldirektör för PRV

Piratkopiering är ett globalt problem som drabbar näringslivet i stort, producenter och konsumenter. I en intervju med Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på PRV, samtalar vi om konsekvenserna för individen och samhällsutvecklingen.

Vad ska man som konsument tänka på när man handlar något som är/ kan vara piratkopierat utomlands eller på nätet?

– Piratkopior finns över hela konsumentsortimentet – kläder, väskor, skor, läkemedel, kosmetika och även dagligvaror. De som säljer piratkopior är ofta bra på det de gör. Många av kopiorna är välgjorda, men ofta finns det saker som ser annorlunda ut jämfört med äkta vara. Det kan handla om felstavningar eller en sämre tryckkvalitet och en tydlig varningsklocka är ju priset. Är det betydligt lägre än i vanliga butiker ska man som konsument tänka sig för både en och två gånger. Att köpa en piratkopia är inte bara en dålig affär utan också en livsfarlig sådan. Mediciner kan vara verkningslösa eller i värsta fall giftiga, kläder kan innehålla otillåtna kemikalier, laddare kan explodera eller brinna upp etc. Om du förväntar dig kvalitet, se till att köpa original.

Varför är det viktigt att hålla marknaden ren från piratkopior?

– Förutom säkerhetsaspekten – att det kan innebära fara för dig och din omgivning  – så spelar det en stor roll, både för dig som konsument och för de personer som har tillverkat produkten. Medan du som konsument tycker du gjort ett fynd, lever de människor som arbetar i fabrikerna som tillverkar piratkopiorna under förfärliga förhållanden, och som inte sällan innefattar barnarbete. Tillverkningen av piratkopiorna drivs och kontrolleras dessutom ofta av ligor inom den organiserade brottsligheten, som använder handeln för att tvätta pengar och liknande.
Omsättningen på piratkopiehandeln är i paritet med den illegala narkotikahandeln.  39% av EU:s BNP och 26% av jobben går via immaterialrättsintensiva företag. Handeln med piratkopior drabbar dessa företag och därmed EU:s ekonomi. Pengaströmmar går till den organiserade brottsligheten där människor arbetar under slavliknande förhållanden, i stället för att göra nytta i samhället via konkurrenskraftiga företag och skatteintäkter till samhället. Dessutom så finns det ju rättighetshavare till de äkta varorna som inte får ersättning för sin design eller uppfinning, något som de kan ha lagt ner mycket tid och pengar på.

Hur kan man som konsument vara säker på att det inte är en piratkopia?

– Det kan man inte alltid vara, och handeln över internet har medfört att kopiorna har blivit enklare att sälja och köpa också hemma i Sverige, men det är viktigt att granska varan och ta reda på vilket företaget som ligger bakom. Man kan läsa mer på Konsument Europa. Viktigast är att använda sitt sunda förnuft och lita på sin magkänsla. Känns något för billigt eller för bra för att vara sant – då är det oftast också det.

Vad gör PRV och Sverige för att minska marknaden för piratkopiorna?

– PRV har tillsammans med Tullverket, Polisen, Åklagarmyndigheten, Läkemedelsverket och Konsument Europa fått i uppdrag att dels utbyta information och erfarenhet mellan oss, dels informera företag och allmänheten om åtgärder mot piratkopiering. PRV ingår också i ett större nätverk med liknande syfte på EU-nivå. Regeringen håller nu på med en utredning som man ska lägga fram i början på nästa år där man utreder höjda straffskalor för immaterialrättsligt intrång.

Kan man bli straffad för att handla piratkopior?

– I många länder såsom Italien och Frankrike kan man få höga bötesbelopp och även fängelse om man blir påkommen med piratkopierade varor. Det ska man tänka på som svensk konsument om man besöker dessa länder. I Sverige kan tullen beslagta även småförsändelser av piratkopierade varor och handlar du upprepat på nätet och tullen eller polisen ser ett mönster kan du bli åtalad för immaterialrättsintrång.

Tack för intervjun!

Mer att läsa:
Skydda dig som företagare mot piratkopierning

/Anna Engquist, strateg digitala medier på PRV

 

 

Kommentarer inaktiverade för Vi kan minska marknaden för piratkopierade varor

Under immaterialrätt

Kommentarer inaktiverade.