Kanelbullens dag hos Fabrique

BullplåtPå Kanelbullens dag tar PRV-bloggen reda på hur Fabrique byggt sitt varumärke.

På Fabrique bakar man bullar så att det står härliga till. I Stockholm finns 16 butiker och i London 4.
– Londonborna älskar våra Cinnamon buns och äter dem gärna till frukost, berättar Charlotta Zetterström, grundare och marknadschef på Fabrique.

Fabrique är idag ett registrerat EU-varumärke*. Företaget startade sin verksamhet 2008 och har växt organiskt med fler och fler butiker allt efter efterfrågan i den svenska brödrevolutionen. Det är en personalintensiv verksamhet med 150 anställda. Företaget bygger sitt varumärke med kvalitet och transparens. Man använder rena råvaror, bakar för hand, med naturlig jästid, inga e-ämnen och får märka sina produkter med ”Äkta vara”.
– Våra butiker är inredda så att man kan se hur vi bakar och det bidrar till att skapa trygghet och garanti för kunden, berättar Charlotta.

När företaget startade sin första butik i Stockholm visste man inte att man inom några år skulle öppna även i London. Det var därför naturligt att först registrera ett varumärke i Sverige för att sedan gå vidare och ansöka om ett EU-varumärke när verksamheten etablerades i London.

Ett rent ärligt varumärke med kvalitet och hantverk – kan sammanfatta företagets målsättning.
– Det händer att andra kopierar vårt upplägg med produktnamn och butikernas utseende, berättar Charlotta. Men det är svårt att kopiera vårt kunnande kring råvaror och smaker, eftersom det bygger på våra egna recept och relationerna med våra leverantörer av smör och mjöl. Agrikultur och spannmål skiftar – det är en levande utmaning att hålla sig på topp.

Charlottas bästa tips till företagare

 1. Var ärlig med ditt erbjudande
 2. Jobba hårt med kvalitet
 3. Kommunicera konsekvent

Charlottas bästa tips för bullbaket

 • Snåla inte på smör och socker!

* Fabrique Artisan Bakery finns registrerat som ett EU-varumärke i 3 klasser: 30, 35 och 43. Sök fler varumärken i Svensk Varumärkesdatabas.

/Anna Engquist, strateg för digitala medier på PRV

PRV-bloggen tipsar
Handel med andra länder.
Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du går ut på en internationell marknad.

Kan man äga ett recept?
Här kan du läsa om immaterialrätt och recept. Vad gäller kring specifikt kunnande, verkshöjd och upphovsrätt till ett bakverk?

 

2 kommentarer

Under immaterialrätt

2 svar till “Kanelbullens dag hos Fabrique

 1. Forskaren Gerth Öhman

  Charlottas bästa tips för bullbaket:
  ‘Snåla inte med smör och socker.’.
  Detta kan vara fel. Viktigt är att inte skapa höga blodsockerkurvor. Överskottet av blodsocker läggs upp som kroppsfett!! Inte bra alls. Därför har jag utvecklat en biologisk ofarlig tillsats, som håller blodsockerkurvan normal (!!). Detta är kvalit’e.