Vad kostar ett varumärke?

fabian-blank-78637Företag som vårdar sina varumärken utmärks av högre tillväxt, lönsamhet och bättre utveckling. Att ta vara på dina varumärken och andra immateriella tillgångar gör att du kan skapa unika konkurrensfördelar.

När det väl är dags att registrera ett varumärke dyker det för många företagare upp frågor som rör kostnaden för varumärkesregistreringen. PRV har tagit fram kostnadsexempel för varumärkesansökningar.

Sverige

För ett företag som vill ha ett skydd i Sverige för sitt varumärke betalar i regel mellan 1 800 kronor till 5 400 kronor. Kostnaden kan, beroende av hur många klasser man vill registrera sitt varumärke i, bli högre.

EU

Kostnaden för ett varumärke i EU är cirka 850 euro. Vill man att varumärket ska gälla i mer än en klass, tillkommer det cirka 150 euro för varje ytterligare varumärkesklass man väljer till i sin ansökan.

WIPO

Om du behöver skydda ditt varumärke utanför EU behöver du ansöka hos WIPO. Där kan du skydda ditt varumärke i till exempel USA och Kina. Man kan även välja EU via WIPO. En ansökan till EU och USA på kostar cirka 18 000 kronor.

Hos WIPO kan du även själva få ett kostnadsexempel genom deras avgiftskalkylator.

Varumärke i EU & USA

 • En klass: cirka 18 000 kronor
 • En klass (ansökan i färg): 20 000 kronor
 • Två klasser: 21 500 kronor
 • Fem klasser: 36 500 kronor

Varumärke i EU, USA & Kina

 • En klass: 20 000 kronor
 • Tre klasser: 31 000 kronor
 • Fem klasser: 43 000 kronor

Varumärke i EU, Norge, Schweiz & USA

 • En klass: 24 000 kronor
 • Fem klasser: 45 000 kronor

Varumärke i EU, Norge & Schweiz

 • En klass: 20 500 kronor
 • Fem klasser: 28 000 kronor
 • Lägga till färg i ansökan: cirka 2 700 kronor

Kostnadsexemplen är ungefärliga och kan avvika beroende på sammanhang. Kostnaderna är enbart ansökningsavgifter. Eventuella kostnader för ombud kan tillkomma.

/Oscar Dieden – kommunikatör på PRV

3 kommentarer

Under varumärke

3 svar till “Vad kostar ett varumärke?

 1. Hej,
  Jag har läst flera av de utmärkta artiklarna här men har fortfarande inget svar på denna fråga: en av mina kunder har ett registrerat varumärke och vill nu använda det som bolsgsnamn. Bolagsverket har då (konstigt nog) hittat en annan registrering av samma varumörkesnamn (endat bruket av versaler/gemener skiljer). Min tanke var annars att om man äger ett varumärkesnamn så kan man räkna med att få använda det som namn på sitt bolag. Hur är det med den saken?

 2. Oscar Dieden

  Hej,
  Tack för din kommentar. Här kan du läsa mer om varumärken. https://www.prv.se/sv/varumarke/ar-ditt-varumarke-unikt/
  Du kan även kontakta PRV:s kundsupport som är vassa på att svara på den här typen av frågor. https://www.prv.se/sv/mer-tjanster/kundsupport/
  Oscar

  • Jag har läst allt tror jag på PRVs och Bolagsverkets sidor men just den här frågan finns inte besvarad. Men ok, jag riktar mig till kundsupporten på PRV då. Tack.